TV-programma ‘Ik Ga Op Reis En Ik Neem Mee …’

Voor het tv-programma ‘Ik Ga Op Reis En Ik Neem Mee …’ van 6 december reist Postcode Loterij-ambassadeur Quinty Trustfull met oud-profvoetballer Frank de Boer door Tanzania. Daar zien ze hoe het Liliane Fonds, samen met Human Rights Watch en lokale partnerorganisaties, zich inzet om kinderen met albinisme te beschermen en een beter leven te geven.

Indrukwekkende ontmoetingen

De reis begint met een indringend bezoek aan een overheidskostschool waar kinderen met albinisme verblijven. Vervolgens ontmoeten Quinty en Frank moeder Esther die drie kinderen met albinisme kreeg. Haar zoontje Yohana werd vermoord omdat hij albinisme had. Om hem te herdenken kreeg een opvangcentrum zijn naam. Quinty en Frank bezoeken dit Yohana Memorial Center. Het is een plek waar kinderen met albinisme zich veilig en beschermd kunnen ontwikkelen. Op de laatste dag van de reis is Frank in zijn element: hij coacht en speelt een potje voetbal met de Lions en de Tigers, twee voetbalteams waar kinderen met en zonder albinisme samen spelen.

Samenwerking met Human Rights Watch

Het Liliane Fonds werkt samen met Human Rights Watch aan het verbeteren van de levensomstandigheden van kinderen met albinisme in Tanzania. Dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij kunnen wij directe steun bieden aan kinderen met albinisme en hun families, lokale voorlichtingscampagnes houden, lobbyactiviteiten ontplooien en de capaciteit van onze lokale partners versterken.

Bijgeloof over albinisme

Albinisme wordt veroorzaakt door een genetische afwijking, waardoor geen pigment wordt aangemaakt in huid, ogen en haar. In Tanzania zorgt een hardnekkig bijgeloof ervoor dat een grote groep mensen denkt dat bloed of lichaamsdelen van een albino geluk en voorspoed brengen. Volwassenen en kinderen met albinisme leven voortdurend in angst en kinderen met albinisme wonen daarom vaak apart van hun familie. Ook gaan zij veelal niet naar school.

Uitzendingen