Jetta Klijnsma opnieuw ambassadeur

Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe en voormalig staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, is de nieuwe ambassadeur van het Liliane Fonds. Het betekent een weerzien met een vertrouwd gezicht want Jetta Klijnsma vervulde deze functie al eerder.

“We zijn ontzettend blij en trots om Jetta weer te mogen verwelkomen als ambassadeur”, zegt Steven van Berlekom, directeur van het Liliane Fonds. “Maar eigenlijk is Jetta nooit echt weg geweest. Want ook toen ze vanwege haar benoeming als staatssecretaris in 2012 moest stoppen als ambassadeur, heeft zij zich regelmatig belangeloos voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden ingezet, zoals bij onze jaarlijkse actie ‘Wij trekken aan de bel’. Jetta weet uit eigen ervaring hoe cruciaal het is voor een kind met een handicap om gesteund te worden en een kans te krijgen om mee te kunnen doen. Als ambassadeur kan zij die boodschap overbrengen aan mensen.”

Ontmoetingen in Oeganda

“Ik voel me een bofferd”, zegt Jetta Klijnsma. “Omdat ik hier in Nederland ben geboren. Want, ook al heb je een handicap, hier zijn je toekomstkansen onvergelijkbaar veel beter dan wanneer je met een handicap geboren bent in één van de landen waar het Liliane Fonds actief is. Dat heb ik onlangs nog met eigen ogen kunnen zien, op reis samen met het Liliane Fonds in Oeganda. Heel heftig, vond ik dat.”

Jetta ontmoette in Oeganda onder anderen Shallon, de moeder van de driejarige Shanita. Het meisje liep als peuter na een ziekte een hersenbeschadiging op waarna ze niet meer kon zitten, lopen of praten. Sommigen in de omgeving van Shallon beweerden dat zij haar dochter behekst had. Tegenwoordig, dankzij de steun van de lokale partnerorganisatie van het Liliane Fonds, weet Shallon beter. En ze weet ook hoe ze haar dochter vooruit kan helpen. Letterlijk, want het meisje leerde met vallen en opstaan weer lopen.

De rol van ouders

Uit eigen ervaring weet Jetta Klijnsma dat die steun van de ouders en de omgeving het verschil kan maken  voor de toekomstkansen van een kind met een handicap. “Zonder de steun van mijn ouders was ik niet gekomen waar ik nu ben. Daarom draag ik de kinderen die het Liliane Fonds steunt en hun ouders een heel warm hart toe. Omdat ik óók vind dat we allemaal de kans moeten hebben om mee te kunnen doen. Met de nadruk op: allemaal. Ongeacht waar je wieg heeft gestaan.”