Tv-programma Ik Gun Geluk

Het tv-programma Ik Gun Geluk biedt een bijzondere blik in de levens van gezinnen met kinderen met een handicap in Nederland en de Filippijnen.

Drie Nederlandse ouders reizen af naar de Filippijnen, samen met onze ambassadeur Jaap Jongbloed. Daar draaien ze een week mee in een lokaal gezin met een kind dat een soortgelijke handicap heeft als hun eigen kind.

Bekijk hier de uitzending van 8 oktober

Het programma wordt herhaald op NPO 1 op 4 november om 16.10 uur en op 5 november om 00.20 uur.

Ontmoetingen in de Filippijnen

Evert en Karin: Frankie

Evert en Karin uit Groningen zijn de ouders van drie dochters en een zoon. Roy (6) is te vroeg geboren en heeft daardoor cerebrale parese. Evert en Karin reizen naar de Filippijnen en ontmoeten daar het gezin van Frankie.

Frankie (7) kan niet lopen, staan, zitten of zijn hoofd rechtop houden. Hij kan niet praten, maar communiceert op zijn eigen manier met zijn moeder. Frankie ligt meestal op bed en komt nauwelijks buiten. Zijn ouders zorgen zo goed als ze kunnen voor Frankie maar zijn te arm om hun zoon te geven wat hij nodig heeft. Zoals een aangepaste stoel, vanwaaruit hij de wereld vanuit een ander perspectief kan bekijken. Bovendien kan hij zittend ook makkelijker ademen. Met fysiotherapie zouden zijn spieren soepeler en sterker worden.

Froukje: Desiree

Froukje en Michiel uit Zoetermeer hebben twee tweelingen. Noud (8) is de oudste. Hij heeft ook een vorm van cerebrale parese en zit in een rolstoel. Terwijl vader Michiel in Nederland voor de kinderen zorgt, reist Froukje naar de Filippijnen. Daar onmoet ze Desiree (10), die na een hersenvliesontsteking verlamd is aan haar rechterzijde.

Desiree kan niet lopen, niet praten en haar ruggetje is vergroeid. Ze verplaatst zich op haar billen en communiceert met gebaren. Haar alleenstaande moeder knokt om het hoofd boven water te houden en heeft geen geld voor de zorg die haar dochter nodig heeft. Want ze moet onderzocht worden door een neuroloog en ze heeft medicijnen nodig tegen spasmen. Om te leren lopen en haar handen en armen beter te kunnen gebruiken, heeft ze fysiotherapie nodig. En wie weet, zal Desiree dan later ooit naar school kunnen.

Actie van Noud

Nadat Froukje terugkwam uit de Filippijnen raakte haar zoon Noud onder de indruk van haar verhalen. Noud wilde zelf ook in actie komen voor kinderen als Desiree en Frankie. Hij schakelde zanger/producer Brownie Dutch in en samen namen zij een prachtige versie op van het nummer Slow Down.

Kinderen sterker maken

Door armoede ontbreekt in ontwikkelingslanden vaak de essentiƫle (medische) zorg voor kinderen met een handicap. Het Liliane Fonds zet zich samen met lokale organisaties in om deze kinderen sterker te maken, hun talenten te ontwikkelen en hun omgeving toegankelijker te maken.

Met het programma Ik Gun Geluk laten we zien waarom dit belangrijk is en vragen we steun voor kinderen met een handicap in de armste delen van de wereld. Wilt u ook bijdragen?

Doneer nu

Ik Gun Geluk is een initiatief van het Liliane Fonds en is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. Beide organisaties geloven in een wereld waarin kinderen met een beperking vanzelfsprekend mee kunnen doen.