Andrien laat op wereldkaart zien waar Liliane Fonds actief is

Gastlessen op school door het Liliane Fonds

Maak van je leerlingen wereldburgers

Hoe ziet je leven eruit als je een handicap hebt en op een van de armste plekken ter wereld woont? De interactieve gastlessen van het Liliane Fonds laten jouw leerlingen anders kijken naar de wereld om hen heen. Bovendien geeft je school via de gastlessen op een verrassende manier invulling aan Wereldburgerschap en andere kerndoelen van het basisonderwijs.

We hebben gastlessen met drie verschillende thema’s. We bieden de gastlessen aan voor leerlingen van 4-15 jaar. Door drie jaren achter elkaar een gastles met een ander thema te volgen, worden jouw leerlingen echte wereldburgers. Je kunt ook kiezen voor één thema. Een gastles duurt bij de kleuters een half uur en bij oudere leerlingen een uur tot anderhalf uur. We komen vanaf minimaal drie groepen i.v.m. de reiskosten die we maken.

 • Leerlingen aan de slag met opdrachten tijdens gastlessen

  1. Onderwijs en Handicap

  Welke problemen kom je tegen als je een handicap hebt en naar school wilt? Leerlingen ontdekken het zelf en gaan in circuitvorm aan de slag met diverse opdrachten.

  Dit is een actieve en complete les met handleiding, gastspreker en verwerkingsopdrachten voor midden- en bovenbouw en eerste klassen voortgezet en beroepsonderwijs.

 • Sempeta laat zien dat hij dokter wil worden

  2. Wat wil je later worden?

  Kunnen kinderen met een handicap hun dromen ook waarmaken? Een kijkje in de wereld van Sempeta of Celestine uit Kenia. De moeder van Sempeta staat er alleen voor en ze heeft amper inkomsten. Celestine woont in een krottenwijk in Nairobi.

  Aan de hand van een interactieve presentatie vertellen we hoe Sempeta en Celestine ondanks hun handicap en de armoede, toch werken aan hun dromen. Deze les is bestemd voor midden- en bovenbouw.

 • ontwerpbox met logo voor gastlessen op school

  3. Wereldvrienden

  Bewegen is belangrijk! Sempeta uit Kenia heeft broze botten en moet voorzichtig doen. Leerlingen bedenken hoe Sempeta meer kan bewegen op een leuke en veilige manier.

  Deze les bestaat uit een ontwerpbox met materialen, handleiding en werkbladen. Deze gastles is bestemd voor midden- en bovenbouw en eerste klassen voortgezet en beroepsonderwijs en duurt per groep 1,5 uur.

“Veters strikken met één hand is best lastig.”
- leerling

Zo werkt het

De gastlessen zijn gratis, wel vragen we een bijdrage voor het materiaal in de ontwerpbox. De lessen worden gegeven door getrainde vrijwilligers, die gebruikmaken van beeldmateriaal, wereldkaarten en hulpmiddelen zoals protheses en brailleboeken. Voor de jongere leerlingen hebben we diverse prenten- en knieboeken om uit voor te lezen.

Materialen die gebruikt worden in de gastles
“Goede vorm, leerlingen zijn erg enthousiast en oefenen serieus.”
- leerkracht
 • Lesmaterialen

  Wil je in jouw lessen zelf aandacht besteden aan het thema ‘handicap’? Dan kun je ook gebruik maken van onze lesmaterialen.

  Lesmaterialen
 • Kom in actie

  Met je leerlingen een sponsorloop of andere actie doen voor leeftijdsgenootjes met een handicap?

  Kom in actie
 • Roos van Boekel

  Heb je nog vragen?

  Ik denk graag mee over de mogelijkheden voor lesmateriaal, gastlessen en acties.
  Bel Roos van Boekel op 073 518 94 20 of stuur een e-mail naar rvboekel@lilianefonds.nl.