Andrien laat op wereldkaart zien waar Liliane Fonds actief is

Gastlessen op school door het Liliane Fonds

Maak van uw leerlingen wereldburgers

Hoe ziet je leven eruit als je een handicap hebt en op een van de armste plekken ter wereld woont? De interactieve gastlessen van het Liliane Fonds laten uw leerlingen anders kijken naar de wereld om hen heen. Bovendien geeft uw school via de gastlessen op een verrassende manier invulling aan Wereldburgerschap en andere kerndoelen van het basisonderwijs.

We hebben gastlessen met drie verschillende thema’s. We bieden de gastlessen aan voor leerlingen van 4-15 jaar. Door drie jaren achter elkaar een gastles met een ander thema te volgen, worden uw leerlingen echte wereldburgers. U kunt ook kiezen voor één thema. Een gastles duurt bij de kleuters een half uur en bij oudere leerlingen een uur tot anderhalf uur.

 • Leerlingen aan de slag met opdrachten tijdens gastlessen

  1. Onderwijs en Handicap

  Welke problemen kom je tegen als je een handicap hebt en naar school wilt? Leerlingen ontdekken het zelf en gaan in circuitvorm aan de slag met diverse opdrachten.

  Dit is een actieve en complete les met handleiding, gastspreker en verwerkingsopdrachten voor midden- en bovenbouw en eerste klassen voortgezet en beroepsonderwijs.

 • Sempeta laat zien dat hij dokter wil worden

  2. Wat wil je later worden?

  Kunnen kinderen met een handicap hun dromen ook waarmaken? Een kijkje in de wereld van Sempeta of Celestine uit Kenia. De moeder van Sempeta staat er alleen voor en ze heeft amper inkomsten. Celestine woont in een krottenwijk in Nairobi.

  Aan de hand van een interactieve presentatie vertellen we hoe Sempeta en Celestine ondanks hun handicap en de armoede, toch werken aan hun dromen. Deze les is bestemd voor midden- en bovenbouw.

 • ontwerpbox met logo voor gastlessen op school

  3. Wereldvrienden

  Bewegen is belangrijk! Sempeta uit Kenia heeft broze botten en moet voorzichtig doen. Leerlingen bedenken hoe Sempeta meer kan bewegen op een leuke en veilige manier.

  Deze les bestaat uit een ontwerpbox met materialen, handleiding en werkbladen. Deze gastles is bestemd voor midden- en bovenbouw en eerste klassen voortgezet en beroepsonderwijs en duurt per groep 1,5 uur.

Nieuwsbegrip extra: les over Sempeta

Nieuwsbegrip heeft samen met het Liliane Fonds een speciale les ontwikkeld over Sempeta met als thema ‘Wat wil je later worden’, met als doel kinderen kennis te laten maken met kinderen als Sempeta die leven met een handicap in een van de armste landen in de wereld. De les is gemaakt voor de betere lezers van groep 6 en voor groep 7 en 8. Download hier gratis de les.

Tekst Handleiding Opdracht

Gouden Boekje over Sempeta

‘Sempeta wil maar één ding worden …’  een verhaal over Sempeta. Hij droomt groot over later, ook al is hij klein van stuk. Maar hij moet altijd erg voorzichtig zijn. Want zijn lijf is breekbaar en bij een val of stoot breken zijn botten. Hij wil voetballer worden. Zal hem dat lukken of moet hij een nieuwe toekomstdroom zoeken?

Het Gouden Boekje over Sempeta vergroot de wereld van uw leerlingen. Leuk en leerzaam om te voor te lezen of om zelf te lezen (vanaf groep 3). Het boekje kost 5 euro en is te bestellen via Roos van Boekel.

Ja, ik wil dit boekje bestellen

Vermeld aub uw contactgegevens en hoeveel boekjes u wilt bestellen.

Bestel ze allemaal

Kinderen met een handicap spelen zelden de hoofdrol in kinderliteratuur. Dat vinden we een gemiste kans voor kinderen met én voor kinderen zonder handicap. Daarom zijn er naast het boekje over Sempeta nog twee titels verkrijgbaar: ‘Aisha geeft nooit op!’ en ‘Ethny praat met haar handen’.

Bestel nu de drie boekjes samen voor maar 15 euro. Hiermee maakt u de schoolbibliotheek meer inclusief én u steunt het Liliane Fonds,  zodat kinderen met een handicap weer mee kunnen doen.

Ja, ik bestel de 3 boekjes samen

Vermeld aub uw contactgegevens en hoeveel boekjes u wilt bestellen.

Cover boekje 'Sempeta wil maar één ding worden ...'

“Veters strikken met één hand is best lastig.”
- leerling

Zo werkt het

De gastlessen zijn gratis, wel vragen we een bijdrage voor het materiaal in de ontwerpbox. De lessen worden gegeven door getrainde vrijwilligers, die gebruikmaken van beeldmateriaal, wereldkaarten en hulpmiddelen zoals protheses en brailleboeken. Voor de jongere leerlingen hebben we diverse prenten- en knieboeken om uit voor te lezen.

Materialen die gebruikt worden in de gastles
“Goede vorm, leerlingen zijn erg enthousiast en oefenen serieus.”
- leerkracht
 • Lesmaterialen

  Wilt u in uw lessen zelf aandacht besteden aan het thema ‘handicap’? Dan kunt u ook gebruik maken van onze lesmaterialen.

 • Kom in actie

  Met uw leerlingen een sponsorloop of andere actie doen voor leeftijdsgenootjes met een handicap? Bekijk de leuke manieren om in actie te komen.

 • Roos van Boekel

  Hebt u nog vragen?

  Ik denk graag mee over de mogelijkheden voor lesmateriaal, gastlessen en acties.
  Bel Roos van Boekel op 073 518 94 20 of stuur een e-mail naar rvboekel@lilianefonds.nl.