Foto-expositie ‘Leven in de Schaduw’ over kinderen met albinisme

Sacha de Boer, oud-nieuwslezeres en fotografe, maakte in Tanzania indrukwekkende fotoportretten van kinderen met albinisme. Haar reportage was te zien als rondreizende tentoonstelling ‘Leven in de Schaduw’. Over kinderen die door hun beperking noodgedwongen - letterlijk en figuurlijk - in de schaduw leven.

Locaties en data

De fototentoonstelling reisde in 2017 en 2018 door Nederland en deed de volgende plaatsen aan:

  • Utrecht, Janskerkhof, 4 t/m 25 juli 2018
  • Arnhem, Fashion & Design Festival Arnhem (FDFA), 1 juni t/m 2 juli 2018
  • Zwolle, pleintje Waanders Achter de Broeren, 10 april t/m 6 mei 2018
  • UMCG Groningen, Locatie Fonteinstraat, 20 februari t/m 8 april 2018
  • Eindhoven, Ketelhuisplein, 21 t/m 29 oktober 2017, onderdeel van Dutch Design Week
  • ’s-Hertogenbosch, Parade, 20 september t/m 16 oktober 2017
  • Rotterdam, Grote Kerkplein, 25 juni t/m 30 juli 2017
  • Den Haag, Atrium Stadhuis, 14 t/m 23 juni 2017

Verhalen van kinderen met albinisme

In de bijzonder vormgegeven expositie kon men door de lens van de camera van Sacha de Boer meekijken naar ‘verborgen’ beelden van vier kinderen met albinisme. De verhalen van Sabato, Lightness, Shija en Nuru. Zij groeien op met vooroordelen, uitsluiting en dreiging van geweld. Want albinisme wordt in Tanzania slecht begrepen.

Over albinisme

Albinisme is een aangeboren aandoening, waarbij onvoldoende pigment wordt aangemaakt in huid, haar en ogen. Albinisme gaat vaak gepaard met een verminderd gezichtsvermogen en een groter risico op huidkanker. In Tanzania wonen verhoudingsgewijs de meeste mensen met albinisme - 1 op 1.400 mensen - in vergelijking met 1 op 20.000 in de rest van de wereld.

Gewelddadige gevolgen van bijgeloof

Kinderen met albinisme in Tanzania hebben dringend steun en bescherming nodig. Er heerst een hardnekkig bijgeloof dat de organen en ledematen van mensen met albinisme geluk brengen. Daarom worden zij opgejaagd, verminkt en vermoord. Hun lichaamsdelen worden doorverkocht aan medicijnmannen. Kinderen zijn extra kwetsbaar, omdat gedacht wordt dat de ledematen van onschuldige slachtoffers de krachtigste werking hebben. Kinderen met albinisme leven niet alleen in angst voor geweld, ze staan ook vaak buiten de samenleving en wonen in tijdelijke opvanghuizen, gescheiden van hun familie en gemeenschap.

Fotoboek ‘Leven in de Schaduw’

Sacha de Boer heeft op basis van haar reportage in Tanzania een fotoboek samengesteld. Het prachtig vormgegeven ‘Leven in de Schaduw’ is online en via de boekhandel te koop. Een deel van de opbrengst gaat naar het Liliane Fonds.


Gezamenlijk project Liliane Fonds en Human Rights Watch

Het Liliane Fonds zet zich in voor kinderen met een beperking in de armste landen van de wereld. En dus ook voor kinderen met albinisme in Tanzania. Human Rights Watch heeft tientallen jaren ervaring met het onderzoeken van schendingen van mensenrechten, het boven tafel krijgen van feiten en het pleiten voor verandering. Met financiële steun van de Nationale Postcode Loterij zijn het Liliane Fonds en Human Rights Watch samen een project gestart om de omstandigheden voor kinderen met albinisme in Tanzania te verbeteren en gemeenschappen, lokale en nationale organisaties bewust en weerbaar te maken. De expositie ‘Leven in de Schaduw’ en het gelijknamige fotoboek sluiten aan bij dit project.