Celestine met handicap uit Kenia

Celestine heeft een grote droom

Celestine (11) uit Kenia

Later wil Celestine verpleegkundige of misschien dokter worden. Want dan kan ze kinderen met een handicap helpen. Celestine zal vast en zeker een geweldige steun zijn voor haar patiëntjes en hen goed begrijpen. Want ze is zelf geboren met vergroeiingen aan haar gezicht, een gespleten bovenlip en ze mist een been en een arm.

Bekijk hier de reportage die we maakten toen Celestine 8 was.

Voor moeder Pauline was het een grote klap dat haar eerste kindje geen blakende, gezonde baby was. Celestine is duidelijk anders dan de meeste kinderen. De handicaps van Celestine waren een dubbele last voor Pauline. Omdat ze haar dochter altijd moest tillen, maar ook omdat ze zich schaamde voor wat anderen zouden denken.

Celestines vader verliet het gezin. Nu had Pauline nóg een zorg: een inkomen vergaren. Op zoek naar werk trok ze van haar plattelandsdorpje naar Nairobi. Hier woont Celestine nu met haar moeder, stiefvader en broertje in een hutje van golfplaat in een van de armste en meest gevaarlijke buurten.

De steun die Celestine ontvangt

Toch bracht de verhuizing naar de sloppenwijk ook een positieve verandering op gang in het leven van Celestine. Want na een tip van vrienden, droeg Pauline haar toen driejarige dochter naar een revalidatiecentrum van onze partnerorganisatie. Sinds die dag is er veel veranderd. Pauline kreeg een baan bij de dagopvang van het centrum en Celestine gaat nu naar school. Na school vindt ze het leuk om haar moeder te helpen bij de verzorging van de kleintjes. Celestine heeft vriendinnen en voelt zich veel meer geaccepteerd.

Zo is Paulines last lichter geworden. Letterlijk, want Celestine kreeg een prothese en leerde hiermee zelf te lopen. Omdat ze nog volop in de groei zit, heeft ze regelmatig een operatie en een aangepaste prothese nodig.

Tijdens de coronapandemie was er een lange lockdown in Kenia. Daardoor kon Celestine niet naar school en moest ze haar vriendinnen en de docenten weer missen. Bekijk hier hoe ze die eenzame periode beleefde.

Celestine vertelt over de de lockdown vanwege de coronapandemie.

Inmiddels heeft Celestine weer een succesvolle operatie achter de rug en gaat ze weer naar school. Celestine kan blijven rekenen op onze steun. Zodat ze ooit haar droom waar kan maken om verpleegkundige of dokter te worden en kinderen met een handicap te helpen.

Kaart Kenia Het Liliane Fonds in Kenia

Er zijn circa 4,6 miljoen mensen met een handicap in Kenia. Voor kinderen met een handicap zijn in veel gemeenschappen niet de gewenste voorzieningen voorhanden. De meeste kinderen met een handicap in Kenia komen uit arme gezinnen. Vaak weten de ouders niet waar zij passende steun kunnen krijgen. Dit belemmert de toegang van kinderen met een handicap op het vlak van gezondheidszorg, onderwijs, sociale voorzieningen en uiteindelijk werkgelegenheid.

Help jij ook mee om de toekomstkansen van kinderen met een handicap in Kenia te verbeteren?

Steun kinderen zoals Celestine