Ethny met haar moeder

De stilte werd doorbroken voor Ethny

Ethny uit Guatemala

Toen Ethny (6) uit Guatemala drie jaar oud was, kon zij nog steeds niet praten. Haar ouders namen haar mee naar de dokter en het meisje bleek doof. Haar juf op de dorpsschool deed erg haar best om Ethny bij de lessen te betrekken. Maar wat ze ook probeerde, het meisje kon de lessen niet volgen.

Vaak somber

Ook thuis ging het slecht met Ethny. Ze kon zich niet uiten en begreep haar moeder niet. Dit leverde veel frustratie op. “We huilen veel, omdat ik haar niet begrijp en zij mij ook niet”, vertelde haar moeder Dévora. “Ze heeft bijna geen vriendjes en is vaak somber. Het breekt mijn hart om haar zo te zien.”

Alle kinderen willen leren, ook Ethny. Bekijk haar verhaal.

Gebarentaal leren

De stilte werd eindelijk doorbroken toen Ethny werd opgenomen in een project voor dove kinderen, dat wordt gesteund door het Liliane Fonds. Eén keer per week krijgt Ethny les in gebarentaal in een klasje met gehoorproblemen. De ouders van de kinderen leren gebarentaal en ook de leerkrachten krijgen begeleiding.

Vanwege coronamaatregelen zijn de live gebarentaallessen niet mogelijk. Daarom volgt Ethny de lessen thuis op een tablet, gefinancierd door het Liliane Fonds. Zo kan ze samen met haar moeder Dévora toch blijven oefenen.

Eindelijk begrijpen ze elkaar

Dévora en Ethny begrijpen elkaar eindelijk. Ethny is zelfverzekerder en kan zich dankzij een groeiende woordenschat steeds duidelijker uitdrukken. En zelfs haar zusje en de kinderen uit de buurt leren nu gebarentaal. Ethny’s wereld is niet langer stil.

Kaart Guatemala Het Liliane Fonds in Guatemala

Guatemala is een van de armste landen van Latijns-Amerika. Van de 15 miljoen inwoners bestaat bijna de helft uit inheemse bevolkingsgroepen. Hun bestaan onder de armoedegrens heeft ook tot gevolg dat het percentage mensen met een handicap hoog is – armoede is wereldwijd de grootste veroorzaker van handicaps. In veel Latijns-Amerikaanse landen is de steun van buitenaf minder hard nodig geworden. Dit geldt niet voor Guatemala. Het aantal kinderen dat steun krijgt van het Liliane Fonds groeit.

Help jij ook mee om de toekomstkansen van kinderen met een handicap in Guatemala te verbeteren?

Steun kinderen zoals Ethny