Selma leert op eigen benen staan

Selma (6) uit Indonesië

Toen Selma 9 maanden oud was, merkte haar moeder Acu dat er iets aan de hand was: het meisje kon niet kruipen. Er werd toen een hersenbeschadiging geconstateerd.

Eerst was Acu verdrietig en maakte zij zich zorgen over de toekomst van haar dochtertje. Ze vreesde dat Selma niet zou kunnen meedoen met andere kinderen. Maar het meisje is nu volledig geaccepteerd en opgenomen in de gemeenschap.


Filmbeelden van Selma toen ze twee jaar was, samen met haar moeder.

De steun die Selma ontvangt

Selma en Acu krijgen de nodige aandacht en de juiste begeleiding van onze lokale partnerorganisatie. Zo kreeg Selma spalken en een looprekje waarmee ze leerde lopen. En Acu leerde hoe ze met Selma moet omgaan en hoe ze fysiotherapie-oefeningen met haar kan doen. Regelmatig komen therapeuten op huisbezoek en een paar keer per jaar verblijven moeder en dochter samen twee weken op het revalidatiecentrum voor extra training en begeleiding.

Dankzij deze steun op maat kan Selma nu zelfstandig zitten en zelfs een stukje lopen, als ze zich ergens aan kan vasthouden. Ze heeft ook al zoveel controle over haar handbewegingen dat ze kan tekenen en zelfs al een paar woordjes schrijven.

Nu Selma’s moeder de resultaten van de revalidatie ziet, is ze zeer hoopvol. Haar wens is dat haar dochter nog beter leert lopen, dat zij naar school kan en dat zij later een sterke, zelfstandige vrouw wordt. Voordat Selma naar school kan, moet ze nog zelfstandiger worden. En moeten er aanpassingen gedaan worden in de school. Hierover gaan de medewerkers van onze partnerorganisatie in gesprek met de school en het dorpshoofd.

De veranderingen zijn heel groot. Selma had zulke slappe spieren dat ze eigenlijk alleen maar lag.

- Acu, moeder van Selma

Het Liliane Fonds in Indonesië

In Indonesië ligt de kiem van het Liliane Fonds. Hier ontmoetten Liliane Brekelmans en de jonge Agnes elkaar. Het is nu bijna veertig jaar later. Liliane en Agnes zijn beiden overleden. Het Liliane Fonds ondersteunt nog steeds een programma in Indonesië. Want kinderen met een handicap uit arme gezinnen hebben er voorlopig nog geen gelijke kansen.

 

 

Lees het verhaal van Jauhara uit Oeganda