Opleidingstraject tot orthopedisch schoenmaker

De Leprastichting en het Liliane Fonds startten in 2014 het eerste opleidingstraject tot orthopedisch schoenmaker in Zuidoost-Azië. Jongeren uit landen in de regio werden in Hanoi, Vietnam, opgeleid om in hun thuisland als orthopedisch schoenmaker te gaan werken. Een aantal cursisten heeft zelf ook een handicap. Inmiddels heeft de internationale vakopleiding ruim 40 gediplomeerde orthopedisch schoenmakers voortgebracht. Zij zijn met hun werkplaatsen de grondleggers van de orthopedische voetzorg in hun thuisland.

Nieuwe vakmensen bieden toekomst

In Zuidoost-Azië hebben meer dan 2 miljoen mensen voetproblemen door ernstige aangeboren aandoeningen of ziektes. Speciale schoenen die deze mensen weer mobieler maken, waren in deze landen tot voor kort moeilijk te vinden. Bovendien ontbraken er schoenmakers die aangepast schoeisel konden ontwerpen en maken. Dankzij de gemotiveerde vakmensen van de opleiding hebben volwassen en kinderen met voetproblemen in Zuidoost-Azië nu toegang tot goede voetzorg en passende schoenen. En een kans om mee te doen en vooruit te komen in de maatschappij.

Journalist Wilma van der Maten en fotograaf Mona van den Berg bezochten met ons een aantal oud-deelnemers aan de vakopleiding tot orthopedisch schoenmaker. Hun reportage verscheen op maandag 3 december 2018 in de speciale bijlage 'Onbeperkt Meedoen' bij dagblad Trouw.

Blijvende vakopleiding voor Zuidoost-Azië

Het project 'These shoes are made for walking' werd mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Eind 2018 ronden de Leprastichting en het Liliane Fonds hun project af, maar de vakopleiding in Hanoi gaat daarna verder.