Liliane en Ignaas

De oorsprong van het Liliane Fonds ligt in Indonesië

Het Liliane Fonds is ontstaan uit een particulier initiatief van Liliane en Ignaas Brekelmans-Gronert. De kiem werd gelegd op Sumatra. Hier ontmoette Liliane in 1976 Agnes, een Indonesisch meisje dat net als zijzelf een handicap had aan haar benen als gevolg van polio. Liliane wilde haar op weg helpen naar onafhankelijkheid. In 1980 mondde de actie uit in een stichting: het Liliane Fonds.

Liliane Brekelmans (1929-2009) werd geboren op Sumatra. Op tweejarige leeftijd krijgt ze polio. Haar benen zijn blijvend verlamd. Voortaan is ze ‘het meisje met de handicap’. Het medelijden dat ze ervaart, geeft haar het gevoel een buitenstaander te zijn. Ze vertikt het zich neer te leggen bij de beperkingen die haar benen en haar omgeving haar opdringen. Ze vecht voor elk stukje zelfstandigheid.

In 1939 komt Liliane met haar familie voorgoed terug naar Nederland. Bijna veertig jaar later gaat ze nog één keer terug naar haar geboortegrond. Samen met haar man Ignaas (1925-2004). Als ze Agnes bij toeval ontmoet, is ze getroffen door hun overeenkomsten maar nog meer door het verschil tussen hen. Zelf heeft ze gestudeerd en is maatschappelijk actief. Agnes is nooit naar school geweest. Haar familie heeft haar bij een weeshuis gedumpt, waar ze haar dagen slijt, afhankelijk van anderen, verstoken van perspectief.

Individuele steun op maat voor kinderen

De gedachte aan Agnes laat Liliane niet los. Terug in Nederland klopt ze aan bij ontwikkelingsorganisaties. Haar doel: steun voor Agnes, bijvoorbeeld een naaimachine, zodat ze zelf geld kan verdienen. Ze vangt overal bot. Individuele steun is ‘niet structureel’ en ‘past niet in de doelstellingen’. Liliane en Ignaas gaan, met familie en vrienden, zelf voor Agnes sparen. Het geld maken ze over naar de leiding van het weeshuis. Die schaft een naaimachine aan. Agnes en andere meisjes leren ermee werken. Intussen krijgt Liliane nieuwe verzoeken om steun. Het sparen houdt niet meer op. Wat is begonnen als een spontane actie, groeit uit tot een organisatie die individuele steun op maat biedt aan steeds meer kinderen met een handicap in de armste landen van de wereld.

Liliane Fonds-oprichtster Liliane Brekelmans-Gronert aan het woord

‘Het eerste kind’

In de geschiedenis van het Liliane Fonds leeft Agnes voort als ‘het eerste kind’ dat we ondersteunden. Ze heeft jarenlang zelfstandig gewoond en de kost verdiend als naaister. In 2015 is Agnes overleden. Ze was 59 jaar oud.

“De gedachte aan Agnes laat Liliane niet los. Haar doel: steun voor Agnes. Een naaimachine, zodat ze zelf geld kan verdienen.”