Sempeta met handicap studeert met zijn vriend

Sempeta zit vol ambitie

Sempeta uit Kenia

Vijf jaar terug stelden we voor het eerst Sempeta voor. Een goedlachse, ijverige ‘kleine’ jongen uit Kenia met grote dromen. Te groot, zouden sceptici kunnen denken. Want hij wil al vanaf kleins af aan dokter worden. Chirurg, om precies te zijn. Waarom? Dan kan hij kinderen helpen die net als hij een handicap hebben. En sceptici, ga opzij! Het ziet er naar uit dat deze jongeman (inmiddels 17 jaar oud) zijn droom gaat verwezenlijken.

“Ik werk hard op school, ik heb ondersteunende leraren, familie en vrienden. Volgend jaar zal ik meedoen aan mijn nationale examen, wat een beslissend moment zal zijn voor mijn toekomst. Ik doe mijn uiterste best om de beste cijfers te halen om mijn droom om chirurg te worden te kunnen vervullen”

Niet alleen zijn omgeving steunt Sempeta in zijn doelen, maar ook zijn huidige docent heeft er het volste vertrouwen in dat Sempeta zijn examens zal behalen. “Ik ben optimistisch dat Sempeta tot de best presterende studenten van de school zal behoren,” aldus Meneer Daniel Kimanga.

Die overtuiging snappen wij helemaal. Zolang we hem al kennen via onze partnerorganisatie AIC Childcare, weten we hoe intelligent Sempeta is. Hij is slim, leergierig en een echte leider. In de klas vertelt hij zijn klasgenoten wat ze moeten doen en bij voetbalwedstrijdjes is hij de coach.

Zelf meevoetballen is te riskant. Want Sempeta heeft een aandoening die gemakkelijk botbreuken veroorzaakt. Hij moet altijd voorzichtig zijn en staat daarom noodgedwongen aan de zijlijn. Een val of botsing kan al snel een botbreuk tot gevolg hebben. Zijn benen zijn bovendien vergroeid, zodat hij krukken nodig heeft om te kunnen lopen. Toch doet Sempeta helemaal mee op school.

Alle kinderen willen groeien, zo ook Sempeta. Bekijk zijn verhaal

Sterker nog, volgens zijn oud-leraar Sila heeft Sempeta grote capaciteiten en hij voorziet een mooie toekomst voor hem. En Sila weet als geen ander wat er met een beetje steun mogelijk is. Hijzelf heeft ook een handicap en werd als kind ook door ons gesteund.

De steun die Sempeta ontvangt

Toen Sempeta tien was, overleed zijn vader en sindsdien heeft het gezin nauwelijks inkomsten. Af en toe verdient zijn moeder wat door melk van de koeien te verkopen. De opbrengst gaat op aan het levensonderhoud van haar zeven zonen en twee dochters. Voor medische zorg, hulpmiddelen en schoolgeld is Sempeta dan ook helemaal aangewezen op hulp van buiten.

Daarom steunen wij Sempeta. Onze partnerorganisatie zorgt dat hij toegang heeft tot de nodige zorg. Want regelmatig moet Sempeta ingrepen ondergaan, en om zich voort te kunnen bewegen heeft hij krukken nodig. Wij betalen de kosten, net als zijn schoolgeld. Zo steunen we Sempeta en zijn toekomstdroom om arts te worden. En wie weet helpt en inspireert hij later zo zelf kinderen met een handicap.

Kaart Kenia Het Liliane Fonds in Kenia

Er zijn circa 4,6 miljoen mensen met een handicap in Kenia. Voor kinderen met een handicap zijn in veel gemeenschappen niet de gewenste voorzieningen voorhanden. De meeste kinderen met een handicap in Kenia komen uit arme gezinnen. Vaak weten de ouders niet waar zij passende steun kunnen krijgen. Dit belemmert de toegang van kinderen met een handicap op het vlak van gezondheidszorg, onderwijs, sociale voorzieningen en uiteindelijk werkgelegenheid.

Help jij ook mee om de toekomstkansen van kinderen met een handicap in Kenia te verbeteren?

Steun kinderen zoals Sempeta