Team Rwanda, Solange Niyiraneza (links) en Liliane Mukobwankawe (2021)

Zitvolleybalsters uit Rwanda aanwezig op Paralympische Spelen

13 oktober 2021

Échte rolmodellen

In het Brabants Dagblad verscheen op 13 oktober een mooi artikel over de zitvolleybalsters van Rwanda, die de zevende plaats haalden op de afgelopen Paralympische Spelen. Meerdere speelsters zijn in het verleden structureel ondersteund door het Liliane Fonds. De ene keer gebeurde dat door middel van het financieren van noodzakelijke operaties of fysiotherapie. De andere keer ging het om het bekostigen en aanreiken van orthopedische hulpmiddelen. Sommige speelsters hebben een spierziekte onder de leden, weer anderen hebben om uiteenlopende redenen te maken gehad met een amputatie.

Collega Chiara Beltramini: “Ze zijn van héél ver gekomen; ze hebben in het verleden allerlei ellende meegemaakt. Denk aan een (been)amputatie als gevolg van een verwaarloosde infectie of een ongeluk. Een enkeling is slachtoffer van de genocide in 1994. Ze zijn voor ons échte rolmodellen.”

Door hun uitbundige spelplezier was het team vijf jaar geleden de absolute publiekslieveling bij de Spelen in Rio de Janeiro. En hoewel in Tokio geen publiek aanwezig mocht zijn, kreeg het team wel veel sympathie van pers en officials.