Groepsfoto volleybalteam Rwanda 2018

Alice en het Rwandese zitvolleybalteam

Alice Musabyemaliya (25) uit Rwanda

Het dameszitvolleybalteam van Rwanda is vaste deelnemer aan internationale toernooien. Ze waren erbij op de Paralympics in Tokio 2021 en Rio 2016, net als op het WK in 2018 in Nederland. Een aantal van de spelers kreeg in het verleden ondersteuning van het Liliane Fonds. Een van hen is Alice.

Zitvolleybal

Alice was vier jaar oud,  toen – als gevolg van een mislukte operatie – haar rechterbeen moest worden geamputeerd. Haar ouders, arme boeren in een afgelegen dorp, wisten zich geen raad.

Het Liliane Fonds bracht uitkomst: Alice kreeg een prothese en ging wonen op Gatagara, een centrum waar kinderen met een handicap niet alleen revalideren maar ook naar school kunnen gaan. Het afscheid viel Alice en haar ouders zwaar. Maar in de buurt van hun dorp was nu eenmaal geen school waar Alice lopend naar toe kon.

“Ik had nog nooit aan sport gedaan.”
- Alice

Gelukkig voelde Gatagara al gauw als thuis. Alice maakte er vriendinnen en vond er een nieuwe passie: zitvolleybal. Ze bleek een toptalent te zijn. Zelf had ze dat helemaal niet verwacht: “Ik had nooit echt aan sport gedaan, alleen wat spelletjes op school.”

Haar ouders zijn ontzettend trots op hun dochter. En terecht: in 2016 maakte Alice haar opwachting aan het net bij de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. En twee jaar later bij de Wereldkampioenschappen in Nederland. Alice en haar teamgenoten zetten zich vol enthousiasme in en behaalden een mooie elfde plaats. Bij de Paralympische Spelen in Tokio van 2021 ontbrak Alice, want zij had belangrijker zaken dan volleybal aan haar hoofd: ze bereidde zich thuis voor op haar bruiloft!

Alice toen en nu

Vriend van het Liliane Fonds Monique Velzeboer, fotograaf en Olympisch medaillewinnaar shorttrack in 1988, was in 2003 in Rwanda en portretteerde daar de 7-jarige Alice. Prachtig om te zien hoe de kleine fee van toen is uitgegroeid tot de krachtige sportvrouw die ze nu is.

Kaart Rwanda Het Liliane Fonds in Rwanda

In 1994 was Rwanda het toneel van een macabere volkerenmoord. In 100 dagen tijd werden bijna een miljoen mensen omgebracht. Enkele speelsters van het team van Alice zijn gehandicapt geraakt tijdens deze genocide. Vijf teamleden, onder wie Alice, krijgen al jarenlang steun van het Liliane Fonds.

 

Help jij ook mee om de toekomstkansen van kinderen met een handicap in Rwanda te verbeteren?

Steun kinderen zoals Alice