Ondertekening van de intentieverklaring voor vijfjarige samenwerking voor verbetering orthopedische zorg in Rwanda

Betere revalidatiezorg voor Rwanda door samenwerking met Livit Ottobock Care

10 februari 2023

Met de revalidatiespecialisten van Livit Ottobock Care zetten we de komende vijf jaar nieuwe stappen in het versterken van de orthopedische zorg in Rwanda. Deze week zetten de bestuurders van beide partijen hun handtekening onder die afspraak op het kantoor van het Liliane Fonds in ’s-Hertogenbosch.

Stap voor stap wordt de bewegingsvrijheid voor kinderen en jongeren met een handicap in Rwanda groter. Samen met Livit Ottobock Care en onze Rwandese partner NUDOR werken we aan een grote kwaliteitssprong van de orthopedische zorg in Rwanda. Dat is nodig, want in het land is een enorme behoefte aan orthopedisch specialisten. Vele tienduizenden kinderen en jongeren met een handicap wachten op een goede prothese.

Vakmensen

In het zuiden van Rwanda staat het ziekenhuis en revalidatiecentrum HVP Gatagara. De bijbehorende orthopedische werkplaats is in 2019 grondig gemoderniseerd, op basis van adviezen van Livit Ottobock Care en met financiële steun van het Liliane Fonds.

Hier maken lokale vakmensen protheses van hoogwaardige kwaliteit. Ze leerden de technieken tijdens een intensieve cursus van drie weken, in 2020 bij Livit in Nederland. De opgedane kennis delen de specialisten nu met collega’s van verschillende werkplaatsen in heel Rwanda.

Beweging

Onze steun is breder dan alleen deze werkplaats. Met de Universiteit van Rwanda in Kigali, actualiseerden we de driejarige opleiding tot orthopedisch instrumentmaker. En met onze financiële steun richtte de opleiding een werkplaats in. Dankzij deze investering mag de instelling het kwaliteitskeurmerk dragen van de International Society of Prosthetics and Orthotics (ISPO).

Zo bewegen we met Livit Ottobock Care de orthopedische zorg in Rwanda naar een internationaal niveau. Via academisch opgeleide orthopedisch professionals en vakmensen die in moderne werkplaatsen met up-to-date technieken de bewegingsvrijheid vergroten van kinderen en jongeren met een handicap.

Onder de indruk

Hub van den Boomen (algemeen directeur Livit Ottobock Care): “Ik ben diep onder de indruk van wat we de afgelopen vijf jaar met elkaar hebben bereikt. Je kunnen inzetten voor de bewegingsvrijheid van mensen op kansarme plekken in de wereld, geeft ons werk nog meer betekenis en laat je groeien als mens. Ik kijk uit naar de verdieping van onze samenwerking.”

Esther Mik (directeur Zorg & Allianties van Livit Ottobock Care): “De afgelopen vijf jaar hebben veel meer mensen met een beenamputatie een kwalitatief goede prothese aangemeten gekregen. In de komende vijf jaar willen we dat voor veel meer mensen in Rwanda bereikbaar maken.”

Erik Ackerman (directeur Liliane Fonds): “De samenwerking met Livit Ottobock Care heeft voor een structurele verbetering van de orthopedische hulpmiddelenzorg in Rwanda gezorgd. Dit is een uitzonderlijk resultaat en een inspirerend voorbeeld voor andere landen waar het Liliane Fonds actief is. Hierover willen we komende vijf jaar graag in breder verband om tafel.”