Monique Velzeboer samen met Jean D’Amour en Nadine

De dromen van toen: bijzonder weerzien in Rwanda

14 mei 2024

“Later als ik goot ben word ik voetballer”, zei Jean D’Amour twintig jaar geleden. Fotografen Monique Velzeboer en Erma Rotteveel legden zijn toekomstdroom toen op beeld vast. Net als die van Nadine en andere kinderen uit Rwanda met een handicap.

Op zijn foto van toen kijkt Jean D’Amour zelfverzekerd in de camera met een bal aan zijn voeten, steunend op twee krukken en met beugels aan zijn benen. Nadine droomde toen van een groot gezin. Op haar foto houdt ze een pop in haar armen, die haar wens uitbeeldt.

Zijn hun dromen uitgekomen? Hoe zijn de levens van Jean D’Amour en Nadine gelopen? Twintig jaar later ontmoetten Jean D’Amour (26), Nadine (30), Monique en Erma elkaar weer. Journalist Renze Lolkema schreef voor De Telegraaf een prachtige reportage over dit bijzondere weerzien, vorige week in Rwanda.

Lees de reportage

Ter gelegenheid van deze ontmoeting organiseerden Tijn van der Geest en Quincy Velzeboer, zoons van Monique en Erma, een inzamelingsactie, ‘Een bal voor een bal’. De opbrengst daarvan (€ 4.100) overhandigden de vrienden aan het gezondheidscentrum van onze partner HVP Gatagara.

Ook organiseerden Tijn en Quincy, die allebei een sport gerelateerde studie volgen, een voetbaltoernooi in Gatagara Zo’n 350 kinderen en jongeren met een handicap voetbalden en hadden vooral heel veel plezier samen.

“Het is belangrijk om kinderen te laten bewegen, waar dan ook ter wereld”, zegt Tijn. Dat geldt zeker voor kinderen met een handicap, zegt Quincy: “We kijken naar wat kinderen wél kunnen. Elk kind heeft zijn eigen kracht of talent.”