fredric, moeder en veldwerker

Een lach is waardevast

9 maart 2023

In onze wereld waarin alles met elkaar verbonden is, zorgt een crisis uit Europa voor haast onbetaalbare rolstoelen in Tanzania.

Om zich heen ziet Audiphax Kamala dagelijks de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de economische teruggang. Audiphax is programma-manager bij onze partner in Tanzania.

“De kosten van energie en levensonderhoud zijn de afgelopen maanden enorm gestegen. Basisbehoeften zoals zonnebloemolie en bloem maar ook kunstmest, alles is duurder geworden. De prijs van benzine is bijna verdubbeld, net als kerosine.” In een land dat bijna 23 keer groter is dan Nederland, is reizen voor de meeste mensen onbetaalbaar. Hierdoor komen steeds minder ouders met hun kind voor een trainingssessie.

Zoals vaak betalen kinderen met een handicap en hun families de hoofdprijs. In deze regio in het hart van Afrika betalen zij de ‘bijkomende kosten’ van een oorlog die woedt op een ander continent en waar ze part noch deel aan hebben.

“Onbetaalbare rolstoelen”, Audiphax noemt nog een voorbeeld waarin inflatie doorwerkt. “Het wordt steeds moeilijker om kinderen met een handicap de zorg te bieden die ze nodig hebben. Voorheen betaalde je voor een rolstoel zo’n 300.000 Tanzaniaanse shilling [118 euro]. Maar nu is de prijs met de helft omhooggegaan naar 450.000 shilling [177 euro]. Dat betekent dat we steeds minder kinderen kunnen helpen aan een rolstoel. De situatie nu maakt duidelijk hoe cruciaal de steun van donateurs is. Daar ben ik alle mensen die kinderen met een handicap steunen dus enorm dankbaar voor. Zij blijven zorgen voor een lach op heel veel gezichten in Tanzania!”

Wij laten kinderen met een handicap niet de hoofdprijs betalen.

Steunt u hen ook?