Vu en een medeleerling observeren hoe Thanh een klant knipt.

Stille kracht in de salon

Vu (18) uit Vietnam volgt een opleiding waar hij helemaal geknipt voor is. Hij is leerling in de salon van Thanh Nguyen, een begrip in Hanoi en omstreken. Want zowel Thanh als zijn personeel en leerlingen zijn doof.

De salon staat ook bekend als een plek waar je het vak goed in de vingers krijgt. In deze salon vind je schoonheid in stilte, zoals op de Facebookpagina te lezen. In de salon wordt geconcentreerd gewerkt en geleerd in gebarentaal door Thanh en zijn leerlingen.

“Ik train dove jongeren zodat ze groeien. Ik wil ze sterker, zelfverzekerder en zelfstandiger laten worden in onze samenleving”, gebaart Thanh. Onze lokale partnerorganisatie, Research Center for Inclusion, regelt voor dove jongeren een werkervaringsplek in de salon.

Vu wordt kapper

Vu is een van die leerlingen. “In het begin vond ik de lessen erg moeilijk te volgen”, gebaart Vu. “Maar Thanh heeft geduld en nu gaat het veel beter.” Het vertrouwen van Thanh geeft Vu kracht. “Ik ben heel blij dat ik hier ervaring op kan doen. Ik wil steeds beter worden. Mijn droom is het om later mijn eigen kapsalon te beginnen.”

Neem een kijkje in de salon van Thanh waar Vu een opleiding volgt

Vertrouwen

Thanh ziet ook dat Vu groeit. “Vu had weinig zelfvertrouwen en was heel verlegen toen hij aan de opleiding begon. Communiceren met anderen ging lastig, omdat hij nog niet zo veel gebaren kende. We zijn aan de slag gegaan, ik leerde hem wassen en knippen. En nu gaat het veel beter, hij gaat echt vooruit.”