Eva ontmoet Kolbi en haar mama

Tijd voor MAX ziet de kracht in elk kind

25 april 2024

Tijd voor MAX geeft op dinsdag 30 april alle tijd aan kinderen met een handicap op de armste plekken van de wereld.

In Tijd voor MAX vertelt programmamaker en presentator Eva Eikhout over de indrukwekkende ontmoetingen die ze had met Jefri (11) en Kolbi (3) op het Indonesische eiland Flores. Beide kinderen hebben een handicap, net zoals Eva zelf. Maar daar houdt iedere overeenkomst op. Want de leefomstandigheden en toekomstkansen van Jefri en Kolbi zijn compleet anders dan die van Eva.

Gepest en buitengesloten

Jefri heeft een verlamming aan zijn rechterarm en -been, waardoor hij veel dingen niet zelfstandig kan. Hij wordt veel gepest en buitengesloten door de kinderen in zijn buurt. Dat doet hem en zijn moeder Anas veel verdriet. Vanwege de grote armoede en onwetendheid is Jefri nooit geholpen. Zijn moeder droomt van een eerlijke kans en een zelfstandig leven voor haar zoon.
> Lees meer over Jefri en Anas

Schuldgevoel

Kolbi is door een hersenbeschadiging volledig afhankelijk van haar moeder Eka. Kolbi kan niet zelfstandig rechtop zitten en staan. Ook kan ze niet praten. Eka weet niet wat er met haar dochter aan de hand is en is ten einde raad. Ze vraagt zich af of zij de handicap heeft veroorzaakt en voelt zich enorm schuldig.
> Lees meer over Kolbi en Eka

Jefri en Kolbi zijn niet uniek. Want acht van de tien kinderen met een beperking wonen in de armste delen van de wereld. Hun handicap wordt vaak te laat ontdekt, waardoor ze niet de juiste hulp krijgen. Terwijl hulp in de eerste vijf levensjaren cruciaal is voor hun ontwikkeling. Hoe eerder je ingrijpt, hoe groter het verschil is dat je kunt maken voor een kind.

Aan tafel bij MAX

Eva Eikhout vertelt vaak met de nodige zelfspot over de hindernissen die zij doorstaat vanwege haar lichamelijke beperking en wil anderen daarmee inspireren. In de studio van Tijd voor MAX wordt zij vergezeld door Jules Becher en Tako Rietveld. Zangeres Elske DeWall verzorgt een speciaal optreden.

Met weinig middelen veel verschil maken

Jules Becher is Kinderrevalidatiearts bij Amsterdam UMC en heeft onder meer in Indonesië gewerkt. Hij weet als geen ander hoe belangrijk het is om een kind met een handicap op tijd te helpen:

“Er zijn een heleboel dingen waar je als dokter niks aan kunt doen, maar voor het leven van kinderen met een handicap kun je met weinig middelen een heel groot verschil maken.”

Eerste kindercorrespondent ter wereld

Tako Rietveld is de eerste kindercorrespondent ter wereld. Voor het Liliane Fonds sprak hij eerder in Kameroen en Rwanda met kinderen met een handicap. Ook was hij ruim tien jaar verslaggever voor het NOS Jeugdjournaal. Hij heeft zelf een handicap: hij is geboren met een kortere rechterarm.

Tijd voor MAX is te zien op dinsdag 30 april om 17.10 uur bij MAX op NPO 1.