Aanbieding Vrije Doos 2e kamer

Een Vrije Doos voor Tweede Kamerleden

3 april 2024

Van relationele en seksuele vorming naar toegang tot anticonceptie en veilige abortus: om meisjes en vrouwen de kans te geven om zich te ontwikkelen, is toegang tot seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) onmisbaar.

Het zelf kunnen beslissen over je eigen lichaam is levensbepalend. Hetzelfde geldt voor de keuze of, wanneer en hoeveel kinderen je zou willen. Daarom zijn seksuele en reproductieve gezondheid en rechten een basisvoorwaarde voor gelijkheid. Het bepaalt of meisjes en vrouwen hun school af kunnen maken, wat hun positie op de arbeidsmarkt is en in hoeverre zij economisch en sociaal (on)afhankelijk zijn.

Gisteren bood het SRGR-platform, een samenwerkingsverband tussen 11 maatschappelijke organisaties, de Vrije Doos aan in de Tweede Kamer. Met een magazine en verschillende goodies vertelt het SRGR-platform Kamerleden over het belang van SRGR in het buitenlandbeleid. Kamerleden Roelien Kamminga, Danielle Hirsch en Joris Thijssen namen de doos in ontvangst, net als medewerkers van de Socialistische Partij en de BBB BoerBurgerBeweging.

Collega Laura Honders, expert op het gebied van SRGR, was aanwezig bij de overhandiging. Ook schreef ze de eerste twee artikelen in het Vrije Doos Magazine, onder andere over ons Body Talk programma. In het magazine vind je meer informatie over wat investeren in seksuele en reproductieve gezondheid en rechten nou écht betekent. Voor gezondheid, armoede en het klimaat. Voor mensen met een beperking, voor meisjes en voor lhbt+ personen. Laat je inspireren en informeren door de verhalen.

 Lees het magazine hier

Het SRGR platform bestaat uit AidsfondsSoa Aids Nederland, Amref Flying Doctors, CHOICE for Youth & Sexuality, COC Nederland, Hivos, Liliane Fonds, Oxfam Novib, Plan International, Rutgers, RNW Media, VSO en Wemos.