Jaarverslag 2020 - Verbinding maakt het verschil

Wat we bereiken

Steun op maat voor 65.502 kinderen met een handicap in 2020, dankzij 80.400 donateurs en 708 partnerorganisaties.

Download het Jaarverslag 2020

Kinderen

Het Liliane Fonds verbetert de levenskwaliteit en toekomstkansen van kinderen met een handicap. Samen met lokale partnerorganisaties maken we hun leef-, speel- en leerwereld toegankelijker. We dragen bij aan een inclusieve samenleving waarin meedoen mogelijk is, ondanks een handicap. Want meedoen is geen gunst, maar een recht.

Inclusieve samenleving

Meedoen in de samenleving vraagt om meer dan alleen directe kindhulp. Daarom investeren we in kennis en bewustwording van de omgeving, zodat meer mensen profiteren van onze programma’s.

In 2020 hebben we de volgende resultaten behaald:

 • ruim 55.000 ouders betrokken bij de revalidatie van hun kind;
 • 1.500 leraren ondersteund bij het geven van inclusief onderwijs;
 • bijna 16.000 lokale en bijna 6.800 nationale ambtenaren bereikt om de belangen van kinderen met een beperking te behartigen, onder andere op het terrein van gelijke rechten
 • ruim 100 traditionele leiders gesproken over kansen en belemmeringen voor kinderen met een beperking in hun gemeenschap

Deze resultaten zijn mede mogelijk gemaakt met door MIVA gefinancierde vervoers- en communicatiemiddelen. In het jaarverslag van MIVA leest u hier meer over.

Jaarverslag illustratie inclusieve samenleving

We werken in 30 landen

Het Liliane Fonds begon als een kindhulporganisatie en groeide door naar een volwassen ontwikkelingshulporganisatie. We concentreren ons werk in minder landen; in 2001 waren we actief in ruim 80 landen, in 2020 in 30. Zo vergroten we de doeltreffendheid en kwaliteit van ons werk. We ontwikkelen met onze partners een programma dat voor structurele verandering zorgt in het leven van kinderen met een beperking. We bereiken niet alleen kinderen, maar ook ouders, verzorgers, leraren en beleidsmakers.

Kwaliteit gaat voor ons boven kwantiteit, mede daardoor wisselt het aantal kinderen dat we per jaar steunen.
 • 80.400 x dankuwel!

  We zijn ontzettend trots dat zoveel mensen ons werk steunen. Mede dankzij de bijdrage van onze betrokken donateurs kunnen we al 40 jaar de levenskwaliteit en toekomstkansen van kinderen met een beperking in ontwikkelingslanden verbeteren.

 • Hulp in coronatijd

  De coronacrisis heeft enorme impact op kinderen met een handicap. In veel landen werden therapiecentra en scholen gesloten, konden therapeuten niet meer op huisbezoek of was medicatie niet meer verkrijgbaar. Ondanks de lockdown vinden onze lokale partners nieuwe manieren om de kinderen en hun families te blijven steunen. Daarnaast zette het Liliane Fonds in maart 2020 een noodfonds op voor crisishulp.

Jaarverslag illustratie hulp in coronatijd

Het verhaal van Sempeta

Sinds 2018 vertellen we regelmatig over Sempeta (14) uit Kenia. Sempeta heeft broze botten (osteoporose). Met onze steun krijgt hij de zorg en therapie die hij nodig heeft en gaat hij naar school. Daar werkt hij aan zijn toekomstdroom: dokter worden. In 2020 zat Sempeta noodgedwongen thuis omdat zijn school door de coronacrisis gesloten was. “Het was moeilijk, zeven maanden zonder school. Ik kon geen online lessen volgen want wij hebben geen smartphone en ik moest ook op de dieren letten en klusjes doen. Ik miste mijn leraren, mijn klasgenoten, de lessen en het leren. Ik ben erg blij dat ik weer naar school kan. Met mij gaat het nu goed!”

Lees meer over Sempeta
Sempeta na de coronacrisis weer naar school

Het verhaal van Aisha

Aisha is geboren met een hersenbeschadiging. Tot haar vierde jaar kon Aisha niet praten, zitten of staan. Maar sinds haar moeder in contact kwam met een partnerorganisatie van het Liliane Fonds, gaat Aisha met sprongen vooruit. 2020 was vanwege corona een heftig jaar voor Aisha en haar familie. Ze zijn verhuisd en de school en het revalidatiecentrum gingen dicht. Toch zat Aisha allesbehalve stil. Ze deed thuis haar oefeningen en schoolopdrachten online, natuurlijk met de hulp van haar moeder en haar leraren. Met steun van het Liliane Fonds kreeg Aisha een computer, een goede stoel, een tafeltje en een nieuwe bril om goed haar onlinelessen thuis te kunnen volgen.

Lees meer over Aisha
Aisha samen met vriendin

Terugblik

In maart 2020 was de aftrap van het jubileumjaar gepland: een moment om stil te staan bij de kennis en ervaring die we hebben opgedaan in de afgelopen vier decennia en bij het al die tijd behouden enthousiasme waarmee we aan ons doel werken.

Verbinding maakt het verschil; 40 jaar Liliane Fonds.

Van een particulier initiatief om een individueel kind te helpen, zijn we uitgegroeid tot een organisatie met een fijnmazig netwerk van toegewijde partners, die ondersteuning biedt aan kinderen met een beperking en hun verzorgers.

Zoals bekend ontregelde op dat moment het coronavirus de wereld en daarmee werd het lustrumjaar een heel ander jaar dan we tevoren hadden gedacht. Het thema van ons lustrumjaar ‘Verbinding maakt het verschil’ kreeg een andere vorm en betekenis. Maar de verbinding is sterk, waardoor we het verschil kunnen blijven maken. De kracht van het Liliane Fonds blijft de kracht van betrokken mensen zonder wier inzet het Liliane Fonds niet was wat het nu is en zonder wier waardevolle bijdragen veel kinderen met een handicap in Afrika, Azië of Latijns-Amerika niet de toekomstkansen zouden hebben gehad die ze nu hebben. Terugkijkend op 2020 zijn wij trots en dankbaar dat opnieuw zo veel mensen met ons mee willen werken, met hoofd en handen of door ons moreel of financieel te ondersteunen.

Wilt u meer weten?

Download het jaarverslag
 • Erkenning door CBF

  Het Liliane Fonds is door het CBF erkend als goed doel. Voor die erkenning gelden strenge criteria.

  Lees het CBF-Erkenningspaspoort
  Erkenning door CBF
 • Jaarverslagen

  Wilt u het uitgebreide Jaarverslag bekijken, inclusief jaarrekening? Of de Engelse vertaling van het Jaarverslag?

  Naar de Jaarverslagen-pagina
  Jaarverslagen