Moeder Maria met baby Juan uit Guatemala

Tijd voor MAX over kinderen met een handicap uit Guatemala

Het tv-programma Tijd voor MAX stond op woensdag 28 oktober 2020 in het teken van kinderen met een handicap uit Guatemala. Hun situatie is vaak heel erg moeilijk. Zoals de aangrijpende verhalen van Ethny (6 jaar) en Juan (4 maanden) ons lieten zien.

Te gast in de studio waren onze ambassadeur Fedja van Huêt, minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink en hoogleraar plastische chirurgie Corstiaan Breugem.

Kijk de uitzending hier terug

 

Contact

Rick Brink maakte zich recent sterk voor de inzet van gebarentolken bij persconferenties van de regering. Het verhaal van Ethny toont hoe belangrijk het is om te kunnen communiceren. Ethny is doof geboren en vanwege de extreme armoede in haar gezin had ze nooit de kans om gebarentaal te leren. Dankzij het Liliane Fonds leren Ethny en haar ouders gebarentaal.

In de uitzending was ook een interview met Tessa de Goede, oprichtster van TESS Unlimited, een partnerorganisatie van het Liliane Fonds. Haar organisatie steunt in Guatemala kinderen die zijn geboren met schisis, een verzamelnaam voor aandoeningen zoals een gespleten gehemelte, lip of kaak. Kinderen met schisis kunnen moeilijk drinken en eten en zijn vaak ondervoed. In de studio van Tijd voor MAX vertelde Corstiaan Breugem meer over schisis.

Impact

Veel mensen in Guatemala zijn heel hard getroffen door de coronacrisis. Er geldt een strenge lockdown die ook grote impact heeft op het leven van Juan en Ethny en hun gezin. En op het werk van het Liliane Fonds en onze partnerorganisaties zoals TESS Unlimited.

Acceptatie

Als onze ambassadeur zet acteur Fedja van Huêt zich in om de acceptatie van kinderen met een handicap te vergroten. Fedja vertelde onder andere hoe hij in Bangladesh zag hoe hard en oneerlijk het leven is voor kinderen met een handicap. Maar hij zag ook dat deze kinderen dankzij het Liliane Fonds weer meedoen.

Geef kinderen met een handicap een eerlijke kans!

Word donateur