Moeder Maria met baby Juan uit Guatemala

Tijd voor MAX over kinderen met een handicap uit Guatemala

Op 28 oktober 2020 waren de aangrijpende verhalen van Ethny (6 jaar) en Juan (4 maanden) uit Guatemala te zien bij het tv-programma Tijd voor MAX. Dankzij bijdragen van onze donateurs, kunnen wij kinderen zoals hen steunen. Ethny en Juan maken het goed, ondanks de strenge lockdown.

Ethny’s wereld groeit, ondanks lockdown

De 6-jarige Ethny is doof geboren. Omdat ze nooit gebarentaal had geleerd, kon ze met niemand echt communiceren en contact maken. Zelfs niet met haar moeder. Ethny voelde zich erg eenzaam en zij en haar moeder hadden vaak verdriet omdat ze elkaar niet begrepen.

Onze partnerorganisatie zorgde dat Ethny en haar moeder wel gebarentaal leerde. Sinds de lockdown krijgt Ethny digitaal les in gebarentaal. Moeder Devora ziet een grote verandering in haar dochter: “Ze heeft altijd zin om te leren, kent en gebruikt veel tekens en heeft daardoor meer zelfvertrouwen.”

Ethny krijgt een keer in de maand face-to-face les en haar docent bezoekt haar thuis om samen te oefenen. Zo gaat er een wereld open voor Ethny. Ze kan nu communiceren met haar moeder, en ook haar zusje leert inmiddels gebarentaal. Ze maakt vriendjes met buurkinderen en klasgenoten, die samen met haar gebaren leren. Trots laat ze aan hen zien hoe zij zichzelf nu kan uitdrukken.

Juan

Baby Juan is geboren met schisis, de verzamelnaam voor een gespleten gehemelte, lip en kaak. Hierdoor raakte hij al snel na zijn geboorte ondervoed. Dankzij een speciale fles groeit Juan nu erg goed.

De noodzakelijke operatie die voor hem gepland was, kon door strengere coronamaatregelen helaas uitgesteld. Onze partnerorganisatie TESS Unlimited doet er alles aan om Juan toch zo snel mogelijk te helpen. Dus toen de beperkingen in Guatemala werden versoepeld, kwam TESS Unlimited snel in actie. Juan kan nu in maart 2021 geopereerd worden.

Tot die tijd blijft hij onder controle: hij ontvangt de juiste flesvoeding, zodat hij goed kan groeien én zijn moeder krijgt begeleiding.

Tijd voor Max

Tijdens de uitzending op 28 oktober waren onze ambassadeur Fedja van Huêt, minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink en hoogleraar plastische chirurgie Corstiaan Breugem in de studio te gast.

Kijk de uitzending hier terug