Moeder Maria met baby Juan uit Guatemala

Tijd voor MAX over kinderen met een handicap uit Guatemala

Op 28 oktober 2020 waren de aangrijpende verhalen van Ethny (6 jaar) en Juan (4 maanden) uit Guatemala te zien bij het tv-programma Tijd voor MAX. Dankzij bijdragen van onze donateurs, kunnen wij kinderen zoals zij steunen. Ethny en Juan maken het goed, ondanks de strenge lockdown.

Ethny’s wereld groeit, ondanks lockdown

De 6-jarige Ethny is doof geboren. Omdat ze nooit gebarentaal had geleerd, kon ze met niemand echt communiceren en contact maken. Zelfs niet met haar moeder. Ethny voelde zich erg eenzaam en zij en haar moeder hadden vaak verdriet omdat ze elkaar niet begrepen.

Onze partnerorganisatie zorgt dat Ethny en haar moeder wel gebarentaal leren. Sinds de lockdown krijgt Ethny digitaal les in gebarentaal. Moeder Dévora ziet een grote verandering in haar dochter: “Ze heeft altijd zin om te leren, kent en gebruikt veel tekens en heeft daardoor meer zelfvertrouwen.”

Ethny krijgt een keer in de maand face-to-face les en haar docent bezoekt haar thuis om samen te oefenen. Zo gaat er een wereld open voor Ethny. Ze kan nu communiceren met haar moeder, en ook haar zusje leert inmiddels gebarentaal. Ze maakt vriendjes met buurkinderen en klasgenoten, die samen met haar gebaren leren. Trots laat ze aan hen zien hoe zij zichzelf nu kan uitdrukken.

Juan

Baby Juan is geboren met schisis, de verzamelnaam voor een gespleten gehemelte, lip en kaak. Precies een jaar nadat het Liliane Fonds hem ontmoetten, is Juan met succes geopereerd aan de schisis. Een spannende operatie. Maar het resultaat vergoedt alles, want wat ziet Juan er goed uit! En veel belangrijker nog, hij wordt elke dag sterker en ontwikkelt zich heel goed. Tot blijdschap van zijn moeder Maria, die ziet hoe haar zoon nu veel gemakkelijker eet en drinkt. Heel anders dan een jaar geleden, toen Juan ondervoed was en Maria zich grote zorgen maakte over haar ‘Juanito’. Samen gaan ze nu regelmatig voor controle en verdere revalidatie naar onze partnerorganisatie TESS Unlimited.

Tijd voor Max

Tijdens de uitzending op 28 oktober waren onze ambassadeur Fedja van Huêt, minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink en hoogleraar plastische chirurgie Corstiaan Breugem in de studio te gast.

Kijk de uitzending hier terug