Jauhara met handicap uit Oeganda

Jauhara staat midden in het leven

Jauhara (17) uit Oeganda

Jauhara mist haar linkeronderbeen. Toen zij drie jaar oud was, werd zij aangevallen door een dronken buurman die in het dorp tekeerging met een hakmes. Hij raakte Jauhara’s schedel en heeft haar onderbeen afgehakt. Jauhara kan zich nog herinneren wat er toen is gebeurd.

Jauhara wil later andere kinderen met een beperking helpen. Zij wil hun een stem geven en hoop bieden. Ook spreekt ze nu al over de rechten van kinderen met een handicap die vaak geschonden worden. Jauhara komt over als een zelfverzekerde jongedame die veel vriendinnen heeft. Ze staat midden in het leven.

De steun die Jauhara ontvangt

Jauhara heeft in de loop der jaren steeds nieuwe beenprotheses aangemeten gekregen. Ook haar revalidatie, school- en internaatskosten zijn vergoed door het Liliane Fonds. En dankzij medewerkers van de lokale partnerorganisatie heeft Jauhara’s moeder geleerd met de beperking van haar dochter om te gaan en haar te steunen.

“Ik wil later opkomen voor andere kinderen met een beperking.”
- Jauhara
Jauhara en haar vriendengroep
© Foto: Chiara Beltramini Jauhara samen met haar vrienden

Kaart Oeganda Het Liliane Fonds in Oeganda

Kinderen en volwassenen met een handicap worden in Oeganda nog vaak gediscrimineerd, vooral als het gaat om gezondheid, onderwijs en toegang tot het rechtssysteem. Sommige ouders verwaarlozen hun kind met een handicap omdat ze arm zijn, of omdat ze te weinig weten over de handicap en hoe ze daarmee om moeten gaan.

In 2020 ondersteunde het Liliane Fonds in Oeganda 1721 kinderen met een handicap.

Doneer nu