Jaarverslag 2016: steun op maat voor ruim 100.000 kinderen

We hebben veel bereikt in 2016. In totaal kregen ruim 100.000 kinderen met onze hulp begeleiding en (na)zorg. Eind 2016 zaten hiervan 84.659 kinderen formeel ‘in het programma’: voor hen zijn recentelijk nog financiële uitgaven gedaan. Voor de anderen is dit niet meer nodig. Zij zijn ‘uit het programma’ gegaan maar blijven nog wel een tijdlang in beeld bij de Partnerorganisatie die de steun aan hen heeft geregeld en begeleid.

De financiële steun voor ons werk was groter dan ooit. Tegelijkertijd beseffen we dat de wereld én ons eigen land in hoog tempo veranderen. Dit brengt voor ons werk bedreigingen maar ook nieuwe kansen mee. Op beide moeten we inspelen - en dat doen we ook.

Nadruk op kernstrategie

Ook in 2016 lag de nadruk op onze kernstrategie: kinderen sterker maken en laten 'meedoen' in hun omgeving. Om de kernstrategie doeltreffend en efficiënt uit te voeren, nu en op de lange termijn, investeren we ook in de versterking van lokale organisaties en de 'verduurzaming' van de programma’s die wij nu nog (mede)financieren.

Andere belangrijke ontwikkelingen in 2016

  • In het eerste volle samenwerkingsjaar met onze partner MIVA zijn de fondsen van MIVA al grotendeels besteed via de Strategische Partnerorganisaties (SPO’s) van het Liliane Fonds. MIVA ondersteunt en versterkt het werk van de SPO’s met transport- en communicatiemiddelen. Omgekeerd is MIVA via de SPO’s verzekerd van een verbeterd toezicht op de voortgang van projecten en de besteding van gelden.
  • In Benin, India, Indonesië en Nicaragua lieten we onderzoeken in hoeverre het programma van onze SPO's bijdraagt aan verbeteringen voor kinderen, gemeenschappen en de partnerorganisaties die het programma uitvoeren. De programma’s blijken in veel opzichten heel succesvol. Uitdagingen zijn er ook. Zo beperkt de steun aan kinderen met complexe en meervoudige handicaps zich nog te vaak tot medische zorg óf onderwijs.
  • In het leertraject Breaking Down Barriers onderzoeken we samen met het Afrika-Studiecentrum wat de succesfactoren zijn bij beleidsbeïnvloeding, gericht op naleving van de rechten van kinderen met een handicap. In 2016 deden studenten onderzoek in Kameroen en Sierra Leone.
  • In de zomer was er veel media-aandacht voor Team Rwanda, het eerste Afrikaanse dameszitvolleybalteam dat zich wist te plaatsen voor de Paralympische Spelen. Vóór vertrek naar Brazilië kwam het team voor een trainingskamp naar Nederland. Vijf speelsters krijgen steun – medische zorg en onderwijs – van het Liliane Fonds.
  • Het Liliane Fonds deed mee aan ‘Eén voor Kinderen’. Samen met UNICEF Nederland, Edukans en Het Vergeten Kind kwamen we in actie voor kwetsbare kinderen buiten én in Nederland. Slotakkoord van de campagne was een speciale editie van Maestro, uitgezonden door AVROTROS.

Wilt u meer lezen?

Blader door het Jaarverslag om meer te lezen. U vindt onder andere informatie over onze resultaten, de manier waarop we werken aan vergroting van onze deskundigheid, bijzondere acties en evenementen, en onze toekomstplannen.

Downloads

•  Jaarverslag
•  Jaarbeeld
•  Jaarrekening

In 2016 steunde het Liliane Fonds ruim 100.000 kinderen met een handicap - met een gemiddelde bijdrage van €146 per kind.