Hiwot Dilnessa

‘Hoe eerder je erbij bent, hoe beter’

Hiwot Dilnessa groeide op met een broer en zus met een handicap. Het inspireerde haar om zich nu dagelijks bij onze partnerorganisatie in Ethiopië met veel passie in te zetten voor kinderen met een handicap. “Ik heb ervaren hoe vaak mensen met een handicap worden buitengesloten.”

Wat zie je als jouw belangrijkste taak?

“Het stigma doorbreken. In Ethiopië geloven veel mensen dat een handicap een straf van God is, omdat de moeder heeft gezondigd. Veel vaders verlaten hun gezin zodra er een kind met een handicap wordt geboren. Er is veel schaamte.”

Hoe verander je dat soort ideeën?

“We gaan eerst met de ouders in gesprek. Wij kunnen het kind pas helpen als zij de handicap accepteren. Hoe eerder, hoe beter. Een kind met cerebrale parese heeft snel fysiotherapie nodig om stijfheid van de spieren te voorkomen. ‘Hoe eerder, hoe beter’ geldt ook voor de acceptatie door de gemeenschap. Daarom organiseren we ook koffieceremonies.”

Wat houdt een koffieceremonie in?

“Dit is een cultureel gebruik in Ethiopië. Wij faciliteren zo’n ceremonie bij de ouders thuis en nodigen alle buren uit. We vragen de ouders om open en eerlijk te praten over de handicap van hun kind en over hun angsten. Dit heeft een helend effect op de ouders. En buren snappen de ouders en het kind ineens beter. Handicaps worden bespreekbaar en de familie wordt meer geaccepteerd.”

Wanneer heb jij een goede werkdag?

“Als ik zie dat ik een verschil in iemands leven heb gemaakt. Als een kind met spina bifida voor het eerst met een looprek naar school kan, of als je progressie ziet bij een kind met spraakproblemen, dan is mijn hele dag goed.”

Help je hiermee ook indirect je broer en zus?

“Zolang artsen nog tegen ouders zeggen dat hun kind ‘waardeloos is’ als het een handicap heeft, blijf ik strijden voor acceptatie en gelijke kansen.”

De dromen van Nataniyem en Kalamin

Nataniyem (9) en Kalamin (5) wonen allebei dicht bij de hoofdstad van Ethiopië en zijn beide geboren met dezelfde aandoening, spina bifida. Twee jongens die veel met elkaar gemeen hebben, maar op een cruciaal punt van elkaar verschillen. Daardoor zet de een stappen vooruit, terwijl de ander stilstaat in zijn ontwikkeling. In een aangrijpend dubbelportret in de special ‘Houvast’ lees je hoe vroegtijdige steun op maat het verschil maakt. Of bekijk hier de video’s van de jongens.

Beide jongens zijn inmiddels in beeld bij onze partnerorganisatie waar Hiwot Dilnessa werkzaam is. Zij kijken welke steun nodig is om de dromen van Nataniyem en Kalamin waar te kunnen maken.