Adin met moeder

Adin kan weer naar zijn toekomst kijken

Adin (5) uit Kameroen

Lang konden Adin en zijn moeder Yvonne geen kant op. Nu gaat de deur naar hun toekomst open.

Door een ernstige hersenbeschadiging heeft Adin weinig controle over zijn lichaam. Het lukt hem niet om te lopen, te staan of zelfstandig te zitten. Bij alle dagelijkse dingen is hij afhankelijk van zijn moeder, Yvonne. Voor Adin is de wereld niet groter dan de bank en het bed in zijn piepkleine thuis, in een arme buurt van de stad Bafoussam.

Yvonne denkt ook aan het leven buiten. Ooit stond ze middenin het leven. Maar na de geboorte van Adin zegde ze haar baan als verpleegster op. Want voortaan moest ze fulltime voor hem zorgen.

“Ik wist meteen dat het mis was”, vertelt ze. “De bevalling ging moeizaam. De navelstreng zat helemaal om zijn hals gedraaid. Daarna lag Adin 10 dagen aan de beademing in het ziekenhuis. Op een scan zagen ze dat zijn hersenen beschadigd waren. Dat was erg moeilijk. Ik ontkende de waarheid.”

Verbindende schakel

“Vaak gaan ouders van een kind met een handicap door een vorm van depressie, als ze zich realiseren dat hun kind een handicap heeft”, vertelt Cynthia. Als welzijnswerker begeleidt ze het gezin. “Ik ben er voor het kind én diens ouders.” Cynthia geeft praktisch advies en emotionele steun en is de verbindende schakel naar voorzieningen en zorginstanties. “Ik voel me onderdeel van het gezin.”

Cynthia: “Ooit geloofde ik, net als veel mensen in Kameroen, dat kinderen zoals Adin behekst waren. Nu weet ik dat Adin cerebrale parese heeft en hoe dat veroorzaakt is. Dat dank ik aan de opleiding die ik volg, via het Liliane Fonds. Die opleiding leert me moedig te zijn en liefde te geven.”

Yvonne: “Cynthia helpt me om mijn leven weer op te bouwen. Het helpt me om met haar over mijn zorgen over Adin en mijn verdriet te praten. Zonder Cynthia zou mijn leven miserabel zijn.”

Ontwikkeling

Cynthia: “Ik leer Yvonne oefeningen die ze kan doen met Adin, zodat hij sterker wordt en meer controle krijgt. We kijken ook naar zijn houding, zodat hij comfortabeler kan eten.
Ik wil Yvonne vertrouwen geven om Adin naar de dagopvang te laten gaan. Dat is goed voor zijn ontwikkeling en dan kan zij ook andere dingen doen, gaan werken.”

Yvonne: “Cynthia leert me hoe ik Adin moet verzorgen. En ze bevrijdt mij van mijn trauma. Te weten dat ik niet alleen sta, dat er mensen zijn me steunen, dat geeft me hoop voor onze toekomst.”

Cynthia is student aan een nieuwe opleiding die we ontwikkelden met Cameroon Baptist Church Health Services, onze partnerorganisatie in Kameroen, met steun van AFAS Foundation. Lees hier meer over het programma Zorgkompas.

Steun kinderen zoals Adin en geef ze een kans op een betere toekomst.

Doneer nu