Bright (2 jaar, hersenbeschadiging) met zijn ouders Roben en Christabel

Zorgkompas maakt goede revalidatiezorg toegankelijk

Kinderen met een handicap in Kameroen krijgen toegang tot kwalitatief goede revalidatiezorg via het programma Zorgkompas, dat we uitvoeren met onze partner Cameroon Baptist Convention Health Service (CBCHS) en dankzij financiële steun van de AFAS Foundation.

Veruit de meeste kinderen (86%) met een handicap in Kameroen krijgen niet de revalidatiezorg die ze nodig hebben. Het land heeft een enorm tekort aan goede revalidatiezorg.

Met het programma Zorgkompas, dat in 2021 gestart is en vier jaar duurt, ontwikkelen we daarom kwalitatieve  opleidingen voor revalidatieprofessionals: fysiotherapeuten, ergotherapeuten,  Community Based Rehabilitation (CBR) werkers en Multi-skilled Rehabilitation Technicians. Zo wordt kwalitatief goede revalidatiezorg bereikbaar voor degenen die ze het meest nodig hebben: kinderen en jongeren met een handicap die in armoede leven.

Animatie over Zorgkompas

Nieuw centrum voor excellente opleidingen

Een reuzenstap in dit traject is de realisatie van een gloednieuw centrum, waar alle revalidatieopleidingen onder één dak samenkomen plus een bibliotheek en een studentenhostel. De bouw van het nieuwe opleidingscentrum wordt volledig gefinancierd door AFAS Foundation.

Vanaf eind 2024 biedt dit opleidingscentrum de mogelijkheid om mensen uit Kameroen op te leiden om revalidatiezorg aan kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking te bieden op het hoogste kwaliteitsniveau. Dit opleidingscentrum maakt het mogelijk om de kwaliteit van de opleidingen nog verder te verbeteren en is een unicum in Kameroen.

Ingrijpend verhaal

Het verhaal van moeder Vanessa en Carine, veldwerker bij CBCHS, laat zien welk ingrijpend verschil Zorgkompas maakt in de levens van kinderen met een handicap en hun gezinnen.

Vanessa is moeder van twee kinderen met een handicap: dochter Mafor Freshnel is geboren met extreme O-benen en zoon Rodrigue heeft een lichamelijke beperking door een hersenbeschadiging.

Vooral de handicap van Rodrigue stuitte op veel onbegrip. Mensen vertelden Vanessa dat hij was behekst en zelfs de vader verliet zijn gezin. “Mensen gaven mij de schuld voor de toestand van mijn kinderen. Ik dacht dat ik iets had misdaan waardoor de goden mij zo straften. Ik was eenzaam, depressief, berooid.” Vanessa verlangde ernaar dat mensen onvoorwaardelijk van haar en haar kinderen hielden.

De verandering kwam toen het gezin in beeld kwam bij Carine, veldwerker bij CBCHS. Carine wist het vertrouwen van Vanessa te winnen. “Ik had al zo veel verhalen gehoord, dat ik geen vertrouwen meer had in beloften over het beter maken van mijn kinderen. Ik had alle hoop verloren”, zegt Vanessa.

Via het nieuwe verwijssysteem zorgde Carine ervoor dat een fysiotherapeut langskwam om diagnoses te stellen. Mafor had een operatie nodig en Rodrigue kreeg veel medische aandacht. De grootste stap werd gezet toen zijn familie inzag dat hij naar school kon. Vanessa vertelt eerlijk: “Ik beschouwde hem eigenlijk als een sukkel. Nu zie ik dat mijn blik hem beperkte en niets anders.” Carine regelde bij een sociale dienst een rolstoel waarmee Rodrigue naar school kan en zorgde dat Mafors operatie betaald werd. Carine zorgde er ook voor dat het contact tussen Vanessa en haar man is hersteld.

“Door de steun van de Carine heeft mijn gezin een complete facelift ondergaan. Ik kan de wereld vertellen dat ik niet vervloekt was. Ik kan met opgeheven hoofd rondlopen zonder bang te zijn voor de blikken van anderen of voor wijzende vingers. De CBR-werker en de mensen die haar naar mijn gezin stuurden, hebben dit mogelijk gemaakt. Ik zal iedereen eeuwig dankbaar zijn”, zegt Vanessa stralend.

Het verhaal van Vanessa en Carine (EN)

Contact en informatie

Wil je meer weten over Zorgkompas? Neem contact op met Nicky Bor. Eerder werkten de AFAS Foundation en het Liliane Fonds samen in DR Congo. Op onze website voor meer voorbeelden van hoe het Liliane Fonds samenwerkt met stichtingen.