Yvan met moeder

Yvan volgt zijn dromen

Yvan (15) uit Kameroen

Yvan heeft een aandoening waardoor zijn botten zich niet goed ontwikkelen en heel gemakkelijk breken. Toch is hij veel krachtiger dan je misschien zou verwachten.

Yvan moet altijd opletten, een ongelukje kan grote gevolgen hebben. Zijn aandoening wordt ook wel de broze bottenziekte genoemd. Hij laat een litteken op zijn arm zien. Hij werd aangereden door een motor en brak zijn sleutelbeen en arm. Bij zijn geboorte ging het al mis. Yvan lag in stuitligging en de verloskundige moest hem aan zijn benen trekken. Ze braken direct.

De aandoening komt veel voor in de familie van zijn moeder. Ooms, tantes, neefjes en nichtjes hebben het ook. Toen bij zijn geboorte bleek dat Yvan het ook heeft, liet zijn vader het gezin meteen in de steek, hij wilde geen kind met een handicap.

Toen hij 9 was, werd Yvan geopereerd. Om de stand van zijn benen te corrigeren, dacht hij. Maar toen hij weer bij kennis kwam, was zijn been verdwenen. Niemand had hem vooraf verteld dat zijn been werd geamputeerd. Het was een enorme schok voor Yvan.

Verandering voor Yvan

Sinds twee jaar wordt Yvan begeleid door de strategische partnerorganisatie in Kameroen, Cameroon Baptist Church Health Services (CBCHS). Zijn vaste begeleider is Cynthia. Ze volgt de opleiding community based rehabilitation (CBR) van CBCHS.

Het praktijkdeel van de opleiding bestaat eruit dat Cynthia onder andere dit gezin begeleidt. Ze geeft praktisch advies en morele steun en is de verbindende schakel naar voorzieningen en zorginstanties. Die persoonlijke begeleiding door Cynthia zorgt dat Yvan tijdig zorg op maat krijgt. En dankzij die aandacht van Cynthia verloor Yvan niet ook nog zijn arm, na het ongeluk met de motor.

Cynthia zorgde dat de medische kosten vergoed worden door het Liliane Fonds. Net zoals een rolstoel en het schoolgeld voor Yvan. Een hele zorg minder voor zijn moeder Irvine, die haar baan als kapper moest opgeven om er te kunnen zijn voor haar gezin. Toch vond Yvan het begin van zijn schooltijd moeilijk:

Volg je dromen

 

“Ik schaamde me heel erg voor mijn handicap. Ik zonderde mezelf af. Mevrouw Johannes, mijn juf Engels, heeft me geholpen om er overheen te komen. ‘Schaamte gaat je helemaal nergens brengen’, zei ze. Dat heb ik altijd onthouden. Door over mijn handicap te praten zorgde ze ervoor dat ook mijn klasgenoten mij accepteerden en hielpen. Ik hoor erbij, ik ben nu drummer in de schoolband.

 

Ik schaam me niet meer. Ik trek me niks aan van wat mensen van me vinden. Later wil ik een stem zijn voor mensen met een beperking. Ik geloof: leef je leven vrij en volg je dromen.”

Op 3 oktober verscheen een speciale bijlage van dagblad Trouw, in het teken van het programma Zorgkompas. Samen met de AFAS Foundation en de Cameroon Baptist Church Health Services transformeren we de revalidatiezorg in Kameroen, onder meer door revalidatieopleidingen te ontwikkelen én de bouw van een modern, toegankelijk opleidingscentrum. Lees in de speciale bijlage onder andere het volledige verhaal van Yvan en nog heel veel meer over het programma Zorgkompas.

Help kinderen zoals Yvan nu en geef ze een kans op een betere toekomst.

Doneer direct