Fedja en Anika kleuren samen

Ambassadeur Fedja van Huêt ontmoet kinderen met een handicap

In 2018 kwam acteur Fedja van Huêt in contact met het Liliane Fonds. Voor een wervingscampagne sprak hij enkele tv- en radiospotjes in. Nu is hij ambassadeur. “Soms komt iets op je pad. Zoals deze mooie functie. Ik wilde meer voor de wereld betekenen dan mensen louter een leuke avond bezorgen. Ik zocht naar verdieping. Met film of theater kun je ook tot nadenken aanzetten, maar het ambassadeurschap voor het Liliane Fonds is minder vluchtig.”

Kansen en dromen

Fedja’s eerste echte kennismaking met het werk van het Liliane Fonds was in Bangladesh. “Wat me telkens raakte, was het accent op wat kinderen met een handicap wél kunnen. Vaak is er maar weinig nodig om hun kansen in het leven flink te vergroten.” Fedja bezocht ziekenhuizen, revalidatiecentra, scholen en belangenorganisaties.

Wie het sterkst in zijn geheugen gegrift staat? “Toiyba, een meisje van dertien, dat een hersenbeschadiging heeft. Haar droom is om lerares te worden. En ik geloof dat ze haar droom gaat waarmaken. Ze gaat inmiddels naar school en als ik zie hoe gedreven ze is, dan heb ik geen enkele twijfel dat ze juf wordt.”

Noodzakelijk

Fedja weet dat hij deze reis niet snel zal vergeten. “Het is heftig om te zien dat niet ieder kind mee mag doen. Sowieso ga je scherper beseffen dat een gezond kind niet vanzelfsprekend is. Als daar iets mis mee is, raakt dat een heel gezin. Dat maakt het werk van het Liliane Fonds zo ongelooflijk noodzakelijk.”

“Toiyba's droom is om lerares te worden. Ik heb geen enkele twijfel dat ze juf wordt.”
- Fedja