Afolabi biedt nu de steun die hij zelf ooit zocht

Geïnspireerd door zijn zoon en geschokt door het gebrek aan zorg voor kinderen met een handicap, nam Afolabi Fajemilo het heft zelf in handen. Nu is hij directeur van onze partnerorganisatie in Nigeria. 

 “In onze samenleving heerst een enorm gebrek aan kennis over handicaps. Ouders zoeken wanhopig naar antwoorden op de vraag wat er aan de hand is met hun kind. Maar ze krijgen onjuiste informatie en worden opgelicht met schijnbehandelingen. Mijn vrouw en ik hebben dat ook meegemaakt.” 

 “Onze zoon Festus (20) heeft hydrocephalus (‘waterhoofd’). Ik ben opgeleid als microbioloog, maar ik wist niks over handicaps. Ik greep alles aan om Festus te helpen. We ontmoetten mensen die beweerden dat ze hem met magische krachten konden genezen. Het enige resultaat van hun rituelen was dat Festus een brandwond op zijn hoofd opliep.” 

 Zorg en begeleiding

“Veel lotgenoten vertelden ons zulke vreselijke verhalen over misbruik, oplichting en wanhoop. We begrepen dat we op onszelf waren aangewezen. Daarom richtten we in 2008 de Festus Fajemilo Foundation op, om goede zorg en begeleiding mogelijk te maken voor kinderen met een handicap en hun ouders. We begonnen met 7 gezinnen een hulpgroep voor ouders.” 

 “Die beginfase was moeilijk. We kregen geen enkele steun vanuit de Nigeriaanse overheid of andere instanties. Het Liliane Fonds was de eerste internationale organisatie die ons wél vertrouwen gaf.” 

 “Dankzij het Liliane Fonds hebben we al honderden gezinnen bereikt en steunen we nu jaarlijks zo’n 200 kinderen. We traceren hen zo vroeg mogelijk en zorgen dat zij specialistische zorg krijgen, zoals een operatie of hulpmiddelen. We verwijzen hen naar therapeuten en maatschappelijke diensten en begeleiden ze naar scholing. In onze gespreksgroepen delen ze hun zorgen en vragen. Dat werkt helend voor ze.” 

 “Mijn doel is om verder te groeien, tot internationaal centrum van kennis en zorg voor kinderen met een handicap. Mijn voorbeeld? De grondlegger van het Liliane Fonds: Liliane Brekelmans!” 

Latifat (15) is een van de kinderen die wij samen met Festus Fajemilo Foundation steun op maat bieden. Ze is geboren met een dubbele handicap waardoor haar toekomst er lange tijd heel somber uitzag. Dankzij de juiste steun kan ze nu haar droom waarmaken. Lees haar verhaal.