Tatu Mugisha (20) en haar gezin

Make Way

Het Liliane Fonds zet zich in voor gelijke rechten voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Ook op seksueel gebied. Iedereen heeft recht op seksuele voorlichting, zelfbeschikking, toegang tot voorbehoedsmiddelen en medische zorg. In het programma Make Way werken we aan effectieve belangenbehartiging op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheidsrechten (SRGR) voor kwetsbare jongeren. Zo krijgen deze jongeren toegang tot de juiste informatie en leren ze op te komen voor hun rechten.

Intersectioneel

Make Way is een intersectioneel programma. Dat wil zeggen dat we rekening houden met bijvoorbeeld vooroordelen, discriminatie en uitsluiting op het gebied van handicap, etniciteit, geslacht en sociale positie. We kijken daarbij vooral naar de interactie tussen deze factoren.

Make Way

Onze visie

Iedereen moet in staat zijn weloverwogen beslissingen te nemen over relaties, hun lichaam, gezinsplanning, seksualiteit en welzijn. Dat is extra belangrijk voor de meest kwetsbaren, omdat zij vaak slachtoffer zijn van seksueel misbruik. Ook heeft iedereen recht op toegang tot gezondheidsdiensten zoals anticonceptie, seksuele voorlichting en pre- en postnatale zorg.

Met Make Way waarborgen we de erkenning van rechten van de meest kwetsbaren, zoals jongeren met een beperking, en maken we seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten voor hen toegankelijk.

Vijfjarig programma

Met ons vijfjarige programma (2021-2025) Make Way stimuleren we een intersectionele blik op SRGR in Ethiopië, Kenia, Rwanda, Oeganda en Zambia. We ontwikkelen innovatieve tools om te bouwen aan de capaciteit van andere maatschappelijke organisaties en zo invloed uit te oefenen op beleid. Dat doen we samen met Wemos, VSO, Akina Mama wa Africa, Forum for African Women Educationalists, The Circle of Concerned African Women Theologians Kenya en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor meer informatie, kijk op www.make-way.org.