Portret van de dove Gracious

Jeugddocumentaire over Gracious uit Zimbabwe

De aflevering van de serie Mensjesrechten op 27 januari 2019 draaide om Gracious uit Zimbabwe. De tiener Gracious is doof. Later gaat ze alleen wonen. Dan heeft ze lekker met niemand iets te maken. En al zeker niet met een man. Ze spreekt klare gebarentaal en ook de blik in haar ogen is overduidelijk.

Gracious is woest. Op de hele wereld. En vooral op haar neef. Om wat hij haar aandeed toen ze beiden bij oma logeerden. En, wat er gebeurde, moet stil blijven, dreigde hij haar. Want anders …

Haar wereld is stil. Maar binnen in haar stormt het. Is er iemand die Gracious hoort? In ieder geval kan ze rekenen op de steun van onze partnerorganisatie in Zimbabwe. Zij begeleiden Gracious en zorgen dat ze naar school kan. Maar vergeten wat er gebeurde? Nee, dat zal ze niet.

Een gelukkig leven

Mensjesrechten is een serie jeugddocumentaires waarin de rechten van kinderen centraal staan. Ieder kind heeft recht op een gelukkig leven. Dat staat in het Kinderrechtenverdrag. Maar de realiteit is vaak heel anders. Er kan van alles gebeuren waardoor geluk in de knel komt. Daarover gaan de zes nieuwe afleveringen van Mensjesrechten.

De aflevering over Gracious draait specifiek om artikel 19 uit het verdrag: ‘Ieder kind heeft recht op bescherming tegen mishandeling en geweld.’

In elke aflevering staat één kind centraal, in Nederland en daarbuiten. Wat hen bindt, zijn hun dromen. Mensjesrechten laat zien dat waar kinderrechten op het spel staan, deze dromen van levensbelang zijn.

Bekijk alle afleveringen

De documentaire over Gracious is de vierde Mensjesrechten-aflevering die tot stand kwam in samenwerking met het Liliane Fonds. Bekijk alle afleveringen op zapp.nl/mensjesrechten: