Anushree en moeder

Anushree wordt sterker door steun op maat

Anushree (12) uit India

Anushree is een slim en leergierig meisje van 12 jaar oud. Ze gaat heel graag naar school en houdt van tekenen, spelen met buurtkinderen en helpt haar moeder met klusjes in huis, zoals aardappels schillen en koken. Dingen die je van een twaalfjarige kan verwachten dus. Maar het was zeker niet vanzelfsprekend dat Anushree dit allemaal zou kunnen. Ze heeft een lange, intensieve weg afgelegd om hier te komen.

Toen Anushree 6 maanden oud was, merkte haar moeder Momota dat er iets mis was met haar dochter. Ze ontwikkelde zich niet als haar leeftijdgenoten. Ze had geen controle over haar nek en hoofd en ze kon ook niet zelfstandig zitten.

Zoektocht

Na een lange zoektocht langs verschillende dokters en organisaties, kwam Momota via haar schoonzus in contact met Sanchar, een partnerorganisatie van het Liliane Fonds. Balai, fysiotherapeut bij Sanchar, is elke vrijdag in het buurthuis bij hen in de wijk om kinderen met een handicap op te sporen en hulp te bieden.

Deze ontmoeting markeert het begin van een nieuwe levensfase voor Anushree – die intussen drie jaar oud was – en haar ouders. Als eerste kreeg Anushree een MRI-scan die duidelijk maakte dat ze cerebrale parese heeft, een hersenbeschadiging waar ze mee geboren is. Momota was opgelucht, eindelijk wist ze wat er met haar kind aan de hand was.

De steun die Anushree ontvangt

In overleg met Anushree’s ouders maakte Balai een revalidatieplan op maat voor Anushree. Sindsdien bezoekt hij haar wekelijks om samen te doen en haar vooruitgang te controleren. Balai begeleidt ook haar moeder Momota, en leert haar hoe ze het best met haar dochter kan omgaan en hoe ze oefeningen met haar kan doen.

Stapje voor stapje kreeg Anushree zo kracht in haar spieren. Ze leerde zelfstanding rechtop te zitten en te staan. En nu, met beugels en een looprekje, kan ze kleine stukjes lopen en gaat ze naar school. Dankzij de begeleiding van Sanchar en Momota worden niet alleen Anushrees spieren sterker, maar ook haar zelfvertrouwen.

Help jij ook mee om de toekomstkansen van kinderen met een handicap in India te verbeteren?

Steun kinderen zoals Anushree