Chartine uit Rwanda mist beide onderbenen

Chartine staat op eigen benen

Chartine (10) uit Rwanda

Chartine is geboren zonder onderbenen. Als peuter bewoog ze zich voort op haar bips. Haar oom heeft dezelfde aandoening. Hij drong er bij Chartine’s ouders op aan hulp voor haar te zoeken. Ze hadden niet veel hoop. Toch reisden ze naar revalidatiecentrum Gatagara. Daar werd Chartine op haar vijfde aan haar benen geopereerd, zodat ze protheses kan dragen.

Wonen bij haar ouders lukt helaas niet. In de buurt is niet de zorg voorhanden die ze nodig heeft. Op Gatagara wel. En ze kan er naar school. Chartine vindt het niet erg om samen met andere gehandicapte kinderen op het internaat te wonen. Ze is daar liever dan thuis. Haar vader heeft namelijk veel moeite met haar handicap.

Chartine is slim. Ze vindt leren leuk en gaat elke dag met veel plezier naar school. Opletten kost haar geen moeite. Want ook al is ze pas 10 jaar, ze weet al heel goed wat ze wil: in een laboratorium of in een winkel werken.

De steun die Chartine ontvangt

Als je 10 jaar bent, groei je hard. Dat geldt ook voor Chartine. Elke groeispurt vraagt om een aanpassing van haar protheses. Dat is precisiewerk, maar de prothesemakers van Gatagara zijn experts. Samen met artsen en therapeuten zorgen ze dat Chartine stevig op haar benen kan blijven staan.

Chartine heeft veel doorzettingsvermogen. Bij elke aanpassing aan haar protheses moet ze opnieuw leren lopen. Ze heeft dikwijls last van haar rug. De oefeningen die de fysiotherapeut met haar doet, zijn inspannend voor Chartine. Maar opgeven? Dat nooit!

“De oefeningen die de fysiotherapeut met haar doet, zijn inspannend voor Chartine. Maar opgeven? Dat nooit!”

Kaart Rwanda Het Liliane Fonds in Rwanda

De rechten van Rwandese kinderen met een handicap zijn bij wet beschermd. Maar door de barrières in hun omgeving zijn voor deze kinderen gelijke kansen nog ver weg. De meesten staan in hun gemeenschap buitenspel.

Help jij ook mee om de toekomstkansen van kinderen met een handicap in Rwanda te verbeteren?

Steun kinderen zoals Chartine