Arnold met handicap gaat naar school

Arnold doet het goed op school

Arnold (13) uit Kameroen

Arnold is geboren met misvormde onderbenen. Hij loopt niet, hij kruipt. Zijn moeder Clarisse en zijn oudere broer Gildas hebben dezelfde aandoening. Arnold woont samen met zijn moeder, broer en drie halfbroertjes in bij zijn oma. Het zeer armoedige huisje bestaat uit twee kamers en buiten is er een keuken. Mede dankzij de financiële steun van het Liliane Fonds en de hulp van buren is daar ook een toilet gebouwd. Er is toen meteen een stoep rondom het huis gelegd, om het toilet toegankelijk te maken voor Arnold, zijn moeder en zijn oudere broer.

Bekijk het verhaal van Arnold

De steun die Arnold ontvangt

De lokale contactpersoon van het Liliane Fonds, zuster Clementine, kent het gezin al jaren. Zij bracht Arnold en Gildas enkele jaren geleden naar het ziekenhuis voor onderzoek. Na de eerste ontmoeting heeft Clementine veel tijd en energie gestoken in de counseling van het gezin. Ze bood materiële, psychologische en sociale hulp en gaf advies. Het werk van Clementine ging verder. Ze ging in gesprek met leerkrachten en de gemeenschap, om ervoor te zorgen dat die een open houding hadden richting Arnold en Gildas, en richting mensen met een beperking in het algemeen. Dankzij Clementines inzet en de financiële steun van het Liliane Fonds konden de broers al gauw naar de basisschool.

Tegenwoordig zitten Arnold en Gildas op een middelbare school. Elke dag worden Arnold en Gildas door een vaste motor-chauffeur van en naar school gebracht. Zowel de transportkosten als de schoolkosten van deze privéschool worden door het Liliane Fonds betaald.

“Arnold en Gildas voelen zich gelijkwaardig aan hun leeftijdsgenoten.”

Kaart Kameroen Het Liliane Fonds in Kameroen

Uit de laatste volkstelling blijkt dat 1 op de 10 Kameroenezen een handicap heeft. Maar onder de allerarmsten is dat 1 op de 5. Door vooroordelen en bijgeloof hebben zij het nog moeilijker dan mensen zonder handicap. Omdat de gemeenschap hen mijdt en buitensluit. In Kameroen kan van de mensen met een handicap 90 procent niet lezen en schrijven. Minder dan 5 procent van de kinderen met een handicap gaat naar de basisschool. Nog geen 2 procent maakt de school ook af.

Help jij ook mee om de toekomstkansen van kinderen met een handicap in Kameroen te verbeteren?

Steun kinderen zoals Arnold