Manuela uit Guatemala werd geboren met klompvoetjes

Manuela heeft grote dromen

Manuela (13) uit Guatemala

Manuela heeft een prachtige, innemende lach. Het ene moment straalt ze maar het andere moment zie je aan haar ogen dat ze een pittig leven heeft. Ze is geboren met twee klompvoetjes. Manuela bracht eerst de hele dag zittend of liggend op bed door. Gelukkig heeft ze een heel lieve, grote zus die voor haar zorgt. Haar vader is overleden en haar moeder woont in Amerika om geld te verdienen voor het gezin. Manuela mist haar moeder enorm. Het meisje heeft dromen: ze wil graag naar school, Spaans leren, haar naam schrijven, vriendinnen maken en … mooie zwarte lakschoentjes dragen.

De steun die Manuela ontvangt

Manuela is geopereerd aan haar beide voeten. Zij werd in een oude ambulance naar Guatemala-Stad gebracht. De operaties werden pro deo uitgevoerd door een Amerikaanse arts. Het Liliane Fonds betaalde de overige ziekenhuiskosten en de kosten van de revalidatie. Na de operatie in het Fundación Pediátrica Guatemalteca werd Manuela overgebracht naar het ziekenhuis in Jojolaba, een half uur van haar huis. Toen na zo’n zes weken het gips eraf mocht, begon ze met revalideren. Na vier maanden vol pijnlijke fysiotherapie mocht Manuela weer naar huis.

Documentaire Mensjesrechten

Manuela stond centraal in de jeugddocumentaire ‘Mensjesrechten: De voeten van Manuela Solis Velasquez’. Mensjesrechten is een serie jeugddocumentaires van de IKON. De uitzending over Manuela gaat over het recht op goede gezondheidszorg.

“Manuela droomt van naar school gaan, vriendinnen maken en … mooie zwarte lakschoentjes dragen.”

Kaart Guatemala Het Liliane Fonds in Guatemala

Guatemala is een van de armste landen van Latijns-Amerika. Van de 15 miljoen inwoners bestaat bijna de helft uit inheemse bevolkingsgroepen. Hun bestaan onder de armoedegrens heeft ook tot gevolg dat het percentage mensen met een handicap hoog is – armoede is wereldwijd de grootste veroorzaker van handicaps. In veel Latijns-Amerikaanse landen is de steun van buitenaf minder hard nodig geworden. Dit geldt niet voor Guatemala. Het aantal kinderen dat steun krijgt van het Liliane Fonds groeit.

Help jij ook mee om de toekomstkansen van kinderen met een handicap in Guatemala te verbeteren?

Steun kinderen zoals Manuela