Justine lacht

Zie de kracht in Justine

Justine (25) uit Oeganda

“Door de steun van het Liliane Fonds ben ik veranderd van een verdrietig, hopeloos weeskind met een handicap, in een zelfverzekerde onafhankelijke vrouw, een tandarts!”

Deze opmerkelijke verandering heeft Justine (25) uit Oeganda bereikt door heel hard te werken en de steun van onze donateurs en partnerorganisatie.

Pijn en uitsluiting

Justine werd geboren met een vergroeiing van haar benen. Dat komt waarschijnlijk door een tekort aan vitamine D toen ze nog heel jong was.

Het duurde lang voordat haar ouders hulp zochten want haar gezin woonde in een afgelegen streek en was erg arm. Maar toen ze Justine eindelijk naar het ziekenhuis brachten voor onderzoek, werd ze niet geholpen omdat haar ouders de kosten niet konden betalen. Voor Justine volgden jaren van pijn, in haar benen en vooral pijn in haar ziel.

“Ik kroop op m’n knieën want ik kon door de pijn niet meer lopen. Op straat riepen mensen me na. Ik werd buitengesloten en uitgelachen. Kinderen waren bang van me, wilden niet met me spelen. Ze noemden me een kikker. Zelfs leraren deden gemeen en negeerden me. Overal werd ik afgewezen. Het was een marteling.”

Tot overmaat van ramp overleden haar ouders toen Justine nog maar 12 jaar was. Een verdrietige gebeurtenis die vreemd genoeg ook deuren opende.

Deuren gaan open

Justine verhuisde naar haar oom William in de hoofdstad. Daar kwam Justine in contact met Kenneth, van onze lokale partnerorganisatie Katalemwa Cheshire Home. Dankzij Kenneth en de steun van onze donateurs kreeg Justine de zorg op maat die zij nodig had. Na vijf operaties en veel fysiotherapie, leerde Justine lopen. Eindelijk kon ze zich vrij bewegen.

Door de intensieve zorg en revalidatie kon Justine twee jaar lang niet naar school. Maar in het ziekenhuisbed zat Justine vaak met haar neus in de schoolboeken. En toen ze eindelijk weer naar school kon, bleek dat ze dankzij die zelfstudie een aantal klassen over kon slaan.

Justine zet reuzenstappen

Na de middelbare school zette Justine haar volgende reuzenstap, naar de universiteit. Daar maakt ze haar droom waar: ze is bijna klaar met haar studie tot tandarts.

Dankzij haar doorzettingsvermogen en toekomstdroom is ze hier gekomen. Want Justine droomt niet alleen van een leven als tandarts, ze maakt die droom stap voor stap ook waar.

“Ik kijk heel positief naar de toekomst. Ik droom van mijn eigen tandartspraktijk want ik wil mensen helpen, vooral kinderen met een handicap. Want het is zo belangrijk dat je vrienden en mensen hebt die je steunen. We hebben elkaar allemaal nodig om te kunnen groeien. Kijk naar mij: zo verandert een hopeloze situatie in een hoopvolle toekomst.”

Zie de kracht in Justine

 

Help je ook mee om de toekomstkansen van kinderen met een handicap te verbeteren?

Steun kinderen zoals Justine