Maria

Lessen voor het basisonderwijs

Het Liliane Fonds helpt leerkrachten in het basisonderwijs bij de invulling van lessen over het thema 'kinderen met een handicap in arme landen'. Wij bieden gratis lesmaterialen om in de klas te gebruiken en sport- en spelmaterialen voor de gymles. Ook komen onze vrijwilligers graag op school om een gastles te verzorgen.

Ethny praat met haar handen

Ethny (6) is een doof meisje dat is opgegroeid in Guatemala. Tot haar derde kon ze niet praten. Nu leert ze gebarentaal. Kidsweek in de Klas maakte in samenwerking met het Liliane Fonds een lespakket over het verhaal van Ethny. Geschikt voor groep 5 t/m 8. De les is compleet met lesinstructie en 23 slides met uitdagende vragen, een film en luisterboekje.

Download het lesplan
Ethny en moeder Dévora leren gebarentaal

Nieuwsbegrip extra: les over Sempeta

Nieuwsbegrip heeft samen met het Liliane Fonds een speciale les ontwikkeld over Sempeta met als thema ‘Wat wil je later worden’, met als doel kinderen kennis te laten maken met kinderen als Sempeta die leven met een handicap in een van de armste landen in de wereld. De les is gemaakt voor de betere lezers van groep 6 en voor groep 7 en 8. Download hier gratis de les.

Tekst Handleiding Opdracht

Gouden Boekje over Ethny

‘Ethny praat met haar handen’  is een bijzonder verhaal over een zesjarig meisje dat zich niet laat beperken door haar handicap. Ethny kan niet horen waardoor communiceren met haar ouders, vriendjes en op school erg lastig voor haar is. Het Gouden Boekje vertelt het verhaal over Ethny’s zoektocht naar communicatie.

Het Gouden Boekje over Ethny vergroot de wereld van jouw leerlingen. Leuk en leerzaam om te voor te lezen of om zelf te lezen (vanaf groep 3). Het boekje kost 5 euro en is te bestellen via Roos van Boekel.

Ja, ik wil dit boekje bestellen

Vermeld aub je contactgegevens en hoeveel boekjes  wilt bestellen.

Bestel ze allemaal

Kinderen met een handicap spelen zelden de hoofdrol in kinderliteratuur. Dat vinden we een gemiste kans voor kinderen met én voor kinderen zonder handicap. Daarom zijn er naast het boekje over Ethny nog twee titels verkrijgbaar: ‘Aisha geeft nooit op!’ en ‘Sempeta wil maar één ding worden …’ .

Bestel nu de drie boekjes samen voor maar 15 euro. Hiermee maak je de schoolbibliotheek meer inclusief én je steunt het Liliane Fonds, zodat kinderen met een handicap weer mee kunnen doen.

Ja, ik bestel de 3 boekjes samen

Vermeld aub je contactgegevens en hoeveel boekjes je wilt bestellen.

Sport- en spelmateriaal voor de gymles

Wij bieden ook tips en (eventuele) benodigdheden voor de gymles: rolstoelen voor een rolstoelrace, blindenstokken voor een hinderniscircuit of rinkelballen voor het spel goalbal. Alle materialen worden gebracht en gehaald.

In een rolstoel zo snel mogelijk naar de bal
 • Gastles

  Wil jij een les laten verzorgen over het thema ‘handicap’? Onze vrijwilligers komen graag langs voor een gratis gastles.

 • Kom in actie met school

  Met jouw leerlingen een sponsorloop of andere actie doen voor leeftijdsgenootjes met een handicap? Bekijk de leuke manieren om in actie te komen.

 • Roos van Boekel

  Heb je nog vragen?

  Ik denk graag mee over de mogelijkheden voor lesmateriaal, gastlessen en acties. Bel Roos van Boekel op 073 518 94 20 of stuur een e-mail naar rvboekel@lilianefonds.nl.