Christabel

Christabel bijt zich vast in haar toekomstdroom

Christabel uit Zambia

Christabel (19) was pas 6, toen een gifslang in haar hand beet terwijl ze sliep. Door het gif raakte haar linkerarm verlamd. Ook haar zelfvertrouwen kreeg een knauw. In de hitte van Zambia verborg Christabel haar beschadigde hand in de mouw van haar dikke trui, uit schaamte.

“Kinderen schreeuwden naar me, dachten dat ik gek was”

Ver van het ziekenhuis

Christabel was met haar moeder op bezoek bij haar oma in Congo toen de slang haar beet. Er was geen ziekenhuis in de buurt. Pas de volgende dag werd ze behandeld. De arts stelde voor om haar arm te amputeren. Maar haar moeder wilde dat niet. Gelukkig maar…

Steeds sterker

Dankzij onze partner in Zambia, en mogelijk gemaakt door de steun van onze donateurs, kreeg Christabel fysiotherapie. De oefeningen maakten haar arm sterker en nu kan ze haar vingers weer een beetje bewegen. “Schrijven lukt niet, maar dat geeft niet. Ik schrijf toch rechts.”

Twee scholen

Het gezin kon het schoolgeld niet betalen. Dat deed het Liliane Fonds. Daardoor kon Christabel toch naar school. Twee zelfs: een speciale school en een gewone school. Ze voelde zich altijd anders, vooral op de gewone school.

Anderen helpen

Maar Christabel houdt vast aan haar droom: ze wil dokter worden, zodat ze anderen kan helpen. “Door het Liliane Fonds kon ik toch mijn school afmaken en kreeg ik therapie voor mijn hand. Nu maak ik mijn droom waar: ik ben eerstejaarsstudent medicijnen aan de universiteit! Ondanks alle eerdere uitdagingen.”

“Weten dat er mensen waren die mij steunden, gaf me kracht om vast te houden aan mijn droom”