Franck en zijn broers

Franck wil mee spelen

Franck (4) uit Burundi

Franck geniet ervan om met zijn vrienden te spelen. Maar door zijn handicap kan hij soms niet meedoen. Dat doet hem veel meer pijn dan de plagerijen van andere kinderen.

Bekijk het verhaal Franck

Iedereen in zijn dorp kent Franck. Hij woont dan ook aan het centrale dorpsplein. Het liefst speelt hij buiten, lekker voetballen met zijn vrienden en broers en zussen.

Toch voelt hij zich er af en toe niet bij horen. Het deert hem niet als kinderen hem uitlachen omdat hij maar een been heeft. Maar wat wél echt pijn doet, is als hij door zijn handicap niet kan meedoen, onbeperkt spelen. Als hij zijn vrienden ziet wegrennen en hij achterblijft, komen de tranen.

Toen Franck pas een jaar oud was, werd zijn linker onderbeen geamputeerd. Volgens artsen was dat nodig vanwege een tumor aan zijn linkervoet die weer terugkwam nadat hij eerder was verwijderd.

Zorgen om Franck

Zijn ouders vertrouwden op het advies van de artsen, maar waren ook in shock. Want ze begrepen dat de ingreep voor Franck grote impact zou hebben op de rest van zijn leven. Zou hij later een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen? Werken op het land, zoals zijn vader doet, zou een groot probleem worden voor Franck. Geld voor een schoolopleiding, zodat Franck later een minder fysiek beroep zou kunnen doen, hadden ze niet. Evenmin hadden ze geld voor een prothese. Zo groeiden hun zorgen over Francks toekomst.

De ommekeer

Totdat een medewerker van onze plaatselijke partnerorganisatie het gezin ontmoette. Dat gebeurde bij een voorlichtingsbijeenkomst in het dorp. Daar kregen de bewoners uitleg over handicaps en hoe belangrijk het is dat kinderen met een handicap zo snel mogelijk de juiste zorg en ondersteuning krijgen.

Die ontmoeting markeert een ommekeer voor Franck en zijn ouders. Franck krijgt binnenkort een prothese, die regelmatig zal worden vervangen omdat hij nog volop groeit. En zijn ouders worden gecoacht en ondersteund bij het leren omgaan met zijn handicap.

Met de steun en aandacht van onze partnerorganisatie en de grenzeloze liefde van zijn ouders blijft Franck niet meer alleen achter. Franck kan volle vaart vooruit!

Help kinderen zoals Franck nu en geef ze een kans op een betere toekomst.

Doneer direct