Lupita met haar gehoorapparaten

Mijlpalen voor Lupita

Lupita (3) uit Nicaragua

Toen Lupita zes maanden oud was, merkte de familie dat ze het geluid van de rammelaar niet volgde. De dokter stelde gehoorverlies vast. Later werd duidelijk dat Lupita ook epilepsie heeft en moeite om haar benen te bewegen. Daardoor leerde Lupita pas laat lopen en kreeg ze heel moeizaam contact met buurtkinderen.

De steun die Lupita ontvangt

Dankzij onze partnerorganisatie Los Pipitos werd Lupita onderzocht door een neuroloog en een hartspecialist vanwege epilepsie. Ze kreeg spraakles en fysiotherapie.

Oma hoopte dat Lupita gauw naar de kleuterschool kan, maar daarvoor had ze wel hoorapparaatjes nodig. Door de pandemie waren die niet leverbaar. De coronacrisis maakte ook een einde aan de fysiotherapie, waar Lupita regelmatig heen ging. Haar ontwikkeling vertraagde. Tijdens de pandemie hield Los Pipitos contact en dat stimuleerde de familie om zelf te blijven oefenen met Lupita. Via filmpjes op de telefoon kon Lupita, met steun van haar familie, gebarentaal oefenen. Zo leert Lupita om zich in gebarentaal steeds duidelijker te uiten en aan te geven wat ze wil. De eerste mijlpaal was het moment waarop ze voor het eerst om water kon vragen. Dat succes werd met de hele familie gevierd. Inmiddels kan Lupita al kleuren aangeven en communiceren over belangrijke alledaagse activiteiten, zoals wassen, melk drinken en eten.

En nog een mijlpaal: na lang wachten kreeg Lupita in maart 2021 eindelijk haar hoorapparaatjes. Ze leert nu daarmee om te gaan en tegelijk gaat ze door met gebarentaal leren.

Help jij ook mee om de toekomstkansen van kinderen met een handicap in Nicaragua te verbeteren?

Steun kinderen zoals Lupita