Moses met klasgenoten

Moses wordt niet meer verstopt

Moses (7) uit Indonesië

Jarenlang woonde Moses met zijn vader en moeder in het bos van Borneo, Indonesië. Moses is geboren met een hersenbeschadiging en is daardoor gedeeltelijk verlamd. Zijn ouders schaamden zich zó erg voor zijn handicap, dat ze zich terugtrokken uit de bewoonde wereld. Maar met steun van onze partnerorganisatie doet Moses nu toch volop mee.

Hoe zou de wereld voor Moses er uitzien als hij Keler nooit had ontmoet? Keler is veldwerker bij onze partnerorganisatie in dit deel van Indonesië. Regelmatig toert hij met collega Arlan door het binnenland, op zoek naar kinderen met een handicap die hulp nodig hebben. Op een van die tochten in 2013 zag hij Moses. Een ontmoeting die het leven van de jongen voorgoed veranderde.

Keler regelde dat Moses fysiotherapie kreeg op het revalidatiecentrum van onze partnerorganisatie. Hij zorgde ook voor spalken om de stand van Moses’ benen te corrigeren. En hij trainde Indra en Otapyani, zodat ze thuis zelf oefeningen kunnen doen met hun zoon.

Vertrouwen

De begeleiding en steun van Keler gaven Indra en Otapyani het vertrouwen terug in de toekomst. Voorheen trokken ze zich uit schaamte terug in een hutje in het bos. Maar met de steun van Keler groeide hun motivatie en nu wonen ze weer gewoon in het dorp. Moses hoort er helemaal bij en heeft vriendjes.

Daarnaast overtuigde Keler het dorpshoofd, de schoolleiding en juf Ibu ervan dat Moses ook gewoon naar school moet en kan. Want hij zag dat Moses een slimme, leergierige jongen is. Keler nam hun twijfels weg en zorgde voor een rolstoel voor in de klas. Moses’ toekomstdroom: ooit zelf voor de klas staan, als leraar!

Kaart Indonesië Het Liliane Fonds in Indonesië

In Indonesië ligt de kiem van het Liliane Fonds. Hier ontmoetten Liliane Brekelmans en de jonge Agnes elkaar. Het is nu ruim veertig jaar later. Liliane en Agnes zijn beiden overleden. Het Liliane Fonds ondersteunt nog steeds een programma in Indonesië. Want kinderen met een handicap uit arme gezinnen hebben er voorlopig nog geen gelijke kansen.

Help jij ook mee om de toekomstkansen van kinderen met een handicap in Indonesië te verbeteren?

Steun kinderen zoals Moses