Rowell en zijn moeder

Rowell is altijd enthousiast

Rowell (9) uit de Filippijnen

Rowell is geboren met het syndroom van Down. Zijn moeder Rowena herinnert zich nog goed dat de kinderarts vertelde dat Rowell anders was dan andere kinderen. De arts noemde Rowell ‘mongoloïde’. Rowena wist niet wat dat inhield, maar was wel bang voor de reactie van de mensen rondom het gezin.

Ook nam Rowena zichzelf kwalijk dat zij tijdens haar zwangerschap van Rowell niet goed voor zichzelf had gezorgd. Daarna kreeg Rowell niet van jongs af aan de therapie die hij eigenlijk nodig had. Wel kon Rowell rekenen op de steun van een hecht gezin, met zijn zus Marianne van elf, en zijn ouders Marlon en Rowena.

Bekijk het verhaal van Rowell

De steun die Rowell ontvangt

Sinds zijn vijfde krijgt Rowell fysiotherapie, ergotherapie en spraaktherapie, via AKAPIN, onze lokale partnerorganisatie. Dankzij hun school- en thuisprogramma heeft hij van alles geleerd. Knippen, plakken, kleuren, overtrekken en het schrijven van zijn naam. Ook leerde hij al praktische vaardigheden, zoals de tafel dekken, afwassen en zijn kleren opvouwen. Zo helpt hij nu thuis vaak in het huishouden.

Dat het voor hem soms lastig is om zich te uiten en anderen te begrijpen, houdt Rowell niet tegen. Hij speelt graag samen met zijn zus Marianne en de kinderen uit de buurt. Hij is zachtaardig, enthousiast en leergierig. Rowell droomt ervan later dokter of politieagent te worden.

“Ik ben supertrots op Rowell. Ik wil graag dat hij zo zelfstandig mogelijk wordt.”
- Moeder Rowena

Kaart Filippijnen Het Liliane Fonds in de Filippijnen

De Filippijnse regering vindt dat iedereen naar school moet. Ook kinderen met een handicap. Voorlopig zijn hun mogelijkheden echter nog verre van gelijk. Het Liliane Fonds werkt in de Filippijnen samen met de NORFIL Foundation als Strategische Partnerorganisatie. NORFIL zet zich in voor de rechten van kinderen die om welke reden dan ook extra kwetsbaar zijn.

Help jij ook mee om de toekomstkansen van kinderen met een handicap in de Filippijnen te verbeteren?

Steun kinderen zoals Rowell