Chartine samen met vriendjes die ook een handicap hebben

Livit Ottobock Care beweegt orthopedisch zorg Rwanda

Stap voor stap wordt de bewegingsvrijheid voor mensen met een handicap in Rwanda groter. Samen met Livit Ottobock Care ontwikkelen we er de orthopedische zorg.

Met Livit Ottobock Care en onze lokale partnerorganisatie NUDOR werken we aan een grote kwaliteitssprong van de orthopedische zorg in Rwanda. Dat is nodig, want in het land is een enorme behoefte aan orthopedisch specialisten. Vele tienduizenden kinderen en jongeren met een handicap wachten op een goede prothese.

Vakmensen

In het zuiden van Rwanda staat het ziekenhuis en revalidatiecentrum HVP Gatagara. In de bijbehorende orthopedische werkplaats werkt een team van gespecialiseerde vakmensen. De werkplaats is in 2019 grondig gerenoveerd en gemoderniseerd, op basis van adviezen van Livit en met financiële steun van het Liliane Fonds.

Hier maakt het team van orthopedisch instrumentmakers protheses van goede kwaliteit. De protheses zijn bovendien betaalbaar en eenvoudig te onderhouden. In 2020 leerden twee van hen de techniek tijdens een intensieve cursus van drie weken bij Livit in Nederland.

En ze leerden de vaardigheden die nodig zijn om de kennis die zij opdeden over te dragen aan collega’s van verschillende werkplaatsen in Rwanda. Al die investeringen werpen nu vruchten af.

Beweging

Onze blik reikt verder dan het orthopedisch centrum in Gatagara. Met de Universiteit van Rwanda in Kigali actualiseerden we de driejarige opleiding tot orthopedisch instrumentmaker. En met onze financiële steun richtte de opleiding een werkplaats in. Dankzij deze investering mag de instelling het kwaliteitskeurmerk dragen van de International Society of Prosthetics and Orthotics (ISPO).

Zo beweegt de steun van Livit Ottobock Care de orthopedische zorg in Rwanda naar een internationaal niveau. Via academisch opgeleide orthopedisch professionals en vakmensen die vanuit moderne werkplaatsen de bewegingsvrijheid vergroten van kinderen en jongeren met een handicap.

Help jij ook mee de orthopedische zorg in Rwanda te verbeteren?

Steun direct