Claudia uit Guatemala

De weg omhoog voor Claudia

Claudia (28) uit Guatemala

Wat als je ogen niet meer zien en je voeten geen vaste grond voelen? Dan moet je je terugvechten uit het dal. Claudia uit Guatemala deed het.

Claudia leidde een normaal leven. Ze was getrouwd. In verwachting van haar eerste kindje. “Als het maar gezond is”, dacht het stel, zoals alle aanstaande ouders. Maar gezond was dochter Estivali niet. Ze werd geboren met spina bifida: een open ruggetje. Een spoedoperatie volgde. Kort daarna ontwikkelde het meisje een waterhoofd. Ook daarvoor werd een operatie ingepland. Een shunt zou het overtollige vocht uit haar hoofd afvoeren.

Blind

Vlak voor die operatie gebeurde iets totaal onverwachts. Van het ene op het andere moment kon Claudia niets meer zien. De oorzaak? De artsen stonden voor een raadsel. Haar dochter naar het ziekenhuis brengen was opeens onmogelijk. Haar echtgenoot kon niet weg van zijn werk. Ze moesten de operatie voorbij laten gaan. Drie dagen voor haar eerste verjaardag overleed Estivali.

Zelfredzaam

Het huwelijk van de rouwende ouders hield geen stand. Claudia werd depressief, sombere jaren volgden. De praatjes en pesterijen van haar omgeving hielden haar binnen. Tot ze op een dag op de radio hoorde dat mensen met een handicap steun konden krijgen van de regering. Claudia verzamelde al haar moed en klopte aan bij haar gemeente. Zij brachten haar in contact met Rompiendo Limites, de lokale partnerorganisatie van het Liliane Fonds. Daar kreeg Claudia wat ze nodig had: begrip voor haar situatie en de juiste ondersteuning om zelfredzaam te worden.

Bekijk het verhaal van Claudia

Voorbeeld

De therapeuten van Rompiendo Limites trainden met Claudia om te lopen met een blindenstok. Ze leerde lezen en schrijven in braille. En ze was enorm gemotiveerd om haar opleiding af te maken. De weg naar school, een smal, hobbelig pad, bleek alleen slecht toegankelijk. Rompiendo Limites, de gemeente en Claudia’s buren zorgden ervoor dat de weg opnieuw werd aangelegd. Nu kan ze zich vrij bewegen. Haar familie is ze dankbaar voor hun liefde en steun. Claudia heeft weer vertrouwen in de toekomst. Meer nog dan dat: “Ik wil een voorbeeld zijn voor andere mensen met een beperking.”

Kaart Guatemala Het Liliane Fonds in Guatemala

Guatemala is een van de armste landen van Latijns-Amerika. Van de 15 miljoen inwoners bestaat bijna de helft uit inheemse bevolkingsgroepen. Hun bestaan onder de armoedegrens heeft ook tot gevolg dat het percentage mensen met een handicap hoog is – armoede is wereldwijd de grootste veroorzaker van handicaps. In veel Latijns-Amerikaanse landen is de steun van buitenaf minder hard nodig geworden. Dit geldt niet voor Guatemala. Het aantal kinderen dat steun krijgt van het Liliane Fonds groeit.

Help jij ook mee om de toekomstkansen van kinderen met een handicap in Guatemala te verbeteren?

Steun kinderen als Claudia