Volle kracht vooruit voor Agnes
Agnes (2) zie je toch al snel over het hoofd, klein als ze is. En dan ligt ze ook nog een groot deel van de dag op de grond. Lopen kan ze niet, staan, zitten, kruipen, spelen of praten evenmin. Gelukkig zag onze partnerorganisatie uit Oeganda haar niet over het hoofd. Lees hier hoe Agnes en haar moeder worden gesteund.
“In het begin merkte ik niks vreemds”, vertelt haar moeder, Shamim. “Maar na acht maanden merkte ik dat het niet klopte. Agnes is nu 2 jaar maar ze lijkt wel een baby.” Soms is Shamim radeloos. “Agnes krijgt nog borstvoeding omdat ze moeilijk kan eten. Maar ze wordt groter en moet ook andere voeding hebben die ze kan slikken. Echter kan ik die aangepaste voeding niet betalen. Ik leef hier midden in de natuur, niemand vindt mij hier en er is geen dokter in de buurt voor Agnes. Ze is afhankelijk van mij. Als ik hulp krijg, kan ik beter voor Agnes zorgen en kan ze zich beter ontwikkelen.” Shamim voelde zich ongezien.
Aandacht voor Agnes en Shamim
Totdat Kenneth aankwam in Katikamu. Hij werkt voor onze partnerorganisatie in Oeganda, Katalemwa Cheshire Home for Rehabilitation Services. Hij zorgde dat Agnes door een arts werd onderzocht. “Agnes is geboren met micro cefalie, een aandoening aan de hersenen”, vertelt Kenneth.
“Hierdoor loopt ze erg achter in haar ontwikkeling, lichamelijk, sociaal en emotioneel. Omdat ze bijna de hele tijd op de grond ligt, kan ze haar omgeving niet ontdekken en zichzelf niet ontwikkelen.” Kenneth en zijn team maakten een ontwikkelplan voor Agnes. In een revalidatiecentrum krijgt ze therapie om haar motoriek te ontwikkelen. Met resultaat. “Agnes kan al steeds beter zitten”, vertelt Kenneth. Geen kleine stap, voor Agnes. Ze is op weg.
Hoop voor de toekomst
Dat ziet Shamim ook. Zij krijgt zelf ook steun. Kenneth en zijn team helpen haar om een mobiel eetkraampje te beginnen, zodat ze meer inkomen heeft. “Ik heb veel meer hoop op een betere toekomst. Dankzij die hulp.”
Wij weten als geen ander hoe goed de hulp van onze partnerorganisatie Cheshire Home for Rehabilitation Services uit kan pakken. Ken je al het bijzondere verhaal van Justine?…. Een Oegandese vrouw met een dubbele handicap die net als Agnes werd gezien op het juiste moment. En nu? Nu studeert ze af als tandarts.
Het Liliane Fonds in Oeganda
Kinderen en volwassenen met een handicap worden in Oeganda nog vaak gediscrimineerd, vooral als het gaat om gezondheidszorg, onderwijs en toegang tot het rechtssysteem. Sommige ouders verwaarlozen hun kind met een handicap omdat ze arm zijn, of omdat ze te weinig weten over de handicap en hoe ze daarmee om moeten gaan.