Portret van Aisha

Aisha lacht het leven tegemoet

“Kinderen met een handicap moeten sterk en moedig zijn, ook al heb je het soms moeilijk” – Aisha

Na twee jaar thuisonderwijs mag Aisha voor het eerst weer echt naar school.

Aisha uit de Filippijnen

Toen Aisha een jaar oud was, vertelde een arts aan haar moeder Grace dat haar dochter gehandicapt was en dat dit kwam door háár. Omdat ze iets verkeerds had gegeten tijdens de zwangerschap. Grace geloofde hem. Ze voelde zich schuldig én machteloos. In werkelijkheid heeft de hersenbeschadiging van Aisha niets te maken met wat Grace heeft gegeten.

De steun die Aisha ontvangt

Tot haar vierde kon Aisha niet praten, zitten of staan. Maar toen haar moeder in contact kwam met een partnerorganisatie van het Liliane Fonds, ging Aisha door fysiotherapie en logopedie met sprongen vooruit. Aisha leerde zitten, staan en lopen. Ze maakte veel vriendinnetjes en ging zelfs naar school. Dat had Grace nooit durven dromen. En Grace zelf kreeg ook les; ze leerde omgaan met de handicap van haar dochter.

Aisha stelt zich voor

Toen Aisha naar de middelbare school ging, stelde ze zichzelf in een videoboodschap voor aan haar nieuwe docenten. Omdat niet alle leerkrachten weten dat zij een hersenbeschadiging heeft. Aisha kreeg hartverwarmende reacties. Haar docenten bewonderen haar moed en beloofden er alles aan te zullen doen dat ze zich fijn voelt, niet gepest wordt en ze haar school kan afmaken.

Heftige tijd

Door de coronapandemie bleven de scholen op de Filippijnen lang dicht, net als het revalidatiecentrum. Met steun van het Liliane Fonds kreeg Aisha een tablet, computer, een goede stoel en een tafeltje zodat ze thuis goed de online lessen kon volgen. Aisha kreeg ook een nieuwe bril. Belangrijk, omdat ze uren per dag achter een computer zat. En ook haar oefeningen deed Aisha thuis.

Na twee jaar thuisonderwijs gingen de scholen op de Filippijnen eindelijk weer open. Wat was Aisha gelukkig! Eindelijk weer écht les en eindelijk weer samen zijn met haar beste vriendin Ashley.

Help jij ook mee om de toekomstkansen van kinderen met een handicap in de Filippijnen te verbeteren?

Steun kinderen zoals Aisha