Overlevers in een Afrikaanse sloppenwijk

Brian (13) en Gevas (15) uit Kenia

Maak kennis met Brian (13) en Gevas (15). De twee vrienden leven in Mukuru, een sloppenwijk in Nairobi, hoofdstad van Kenia. Het leven in deze sloppenwijk is niet eenvoudig voor de circa honderdduizend bewoners. Dat geldt zeker als je een fysieke beperking hebt. Zoals Brian en Gevas.

Brian en Gevas © Foto: Mona van den BergHet leven van Brian begon niet hoopvol. Bij zijn geboorte gaf hij geen kik. Na negen maanden kon hij nog altijd niet zitten. Moeder Velmah rook onraad en bezocht een arts. Een hersenbeschadiging, was zijn diagnose. De schuld van Velmah, vond de vader van Brian: “In mijn familie zijn er geen kinderen zoals hij.” Toen vertrok hij, voorgoed.

Voetschrift

Velmah zat in zak en as. Man weg, omwonenden die dachten dat de aandoening van Brian een straf was – en anders wel besmettelijk. Toch vond ze de kracht om hulp te zoeken. Een partnerorganisatie van het Liliane Fonds in Kenia, zorgde voor fysiotherapie, een rolstoel en onderwijs, want het verstand van Brian is messcherp. Schrijven? Doet hij met zijn voet, omdat zijn handen niet meewerken.

Een van zijn beste vrienden is Gevas. Hij is een grote inspiratie voor Brian, want Gevas leerde lopen. Dat wil Brian ook. De grootste stap die hij ooit hoopt te zetten: de opleiding voor arts volgen.

Gewelddadig

Bij de geboorte van Gevas bleken zijn handjes en voetjes vergroeid. Zijn vader wist wel raad. “Ik moest m’n kindje doden”, vertelt moeder Jane. Ze sloeg het advies van haar man in de wind. Zeven jaar lang droeg ze haar zoon overal heen.

Onze partnerorganisatie bracht uitkomst: een rolstoel, krukken, enkele operaties aan de voeten en onderwijs. Moeder Jane kreeg hulp om een groente- en fruithandeltje te beginnen. Ondertussen werd haar echtgenoot almaar gewelddadiger en vertrok. Hij verkocht zelfs hun golfplaten huisje plus de inboedel. Ook de rolstoel van Gevas.

Maar moeder Jane, zoon Gevas en de zeven andere kinderen laten zich niet uit het veld slaan. Ze maakten een nieuwe start, elders in de wijk. En Gevas leerde lopen met behulp van krukken die hij van de partnerorganisatie kreeg. En met onze steun volgt hij nu een vakopleiding voor kleermaker.

Het Liliane Fonds in Kenia

Kaart Kenia Brian en Gevas zijn twee van de circa 4,6 miljoen mensen met een handicap in Kenia. En net als zij komen de meeste kinderen met een handicap hier uit arme gezinnen.

Vaak weten hun ouders niet waar zij steun kunnen vinden want in de meeste arme buurten ontbreken de voorzieningen die ze nodig hebben. Zo hebben kinderen met een handicap nauwelijks toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, sociale voorzieningen en later werkgelegenheid. Met onze Keniaanse partners pakken we die oneerlijke situaties aan.

Help jij ook mee om de toekomstkansen van kinderen met een handicap in Kenia te verbeteren?

Steun kinderen zoals Brian en Gevas