Juan eet

De juiste zorg voor Juan

Juan uit Guatemala

Je herkent dit lieve jongetje uit Guatemala bijna niet meer terug. Door voedingshulp, meerdere operaties en blijvende nazorg gaat het goed met Juan. Beter dan toen we hem leerden kennen als baby’tje van een paar weken oud.

Juan is geboren met schisis, de verzamelnaam voor een gespleten gehemelte, lip en kaak. Een zorgelijke handicap! Niet alleen krijgen kinderen met schisis vaak spraakproblemen, baby’s met schisis hebben vaak voedingsproblemen. Dat vergroot de kans op ondervoeding. Sommige baby’s overlijdens zelfs daardoor.

Juan raakte ook ondervoed. Borstvoeding lukte niet, vanwege de open gehemelte van Juan. En melk uit een flesje kreeg hij amper binnen. Gelukkig kwam Juans moeder Maria in contact met de lokale partnerorganisatie van het Liliane Fonds. Die leerde Maria hoe ze Juan kan voeden en verzorgen. Een diëtiste en een kinderarts hield zijn gewicht en lengte in de gaten. Hij boekte veel vooruitgang dankzij poedermelk en een speciale drinkfles en een aangepast speentje.

Spannende operaties
Inmiddels is Juan tweemaal met succes geopereerd aan de schisis. Spannende operaties. Maar het resultaat vergoedt alles, want wat ziet Juan er goed uit! En veel belangrijker nog, hij wordt elke dag sterker en blijft zich ontwikkelen. Tot blijdschap van zijn moeder Maria, die ziet hoe haar ‘Juanito’ nu veel gemakkelijker eet en drinkt. Heel anders dan een paar jaar geleden, toen Juan ondervoed was. Hij krijgt nu logopedie bij onze partnerorganisatie TESS Unlimited en volgt elke twee weken therapie.

Het schisis-centrum van TESS Unlimited

Tess Unlimited zet zich in voor kinderen die geboren zijn met schisis. In 13 jaar tijd hielpen ze al ruim 3100 kinderen. Geweldig! Na de intake worden ze eerst in het melkproject opgenomen. Dat houdt in dat ze de juiste flesvoeding krijgen en gebruik maken van flessen met een speciaal speentje voor kinderen met schisis. Ook ouders worden begeleid vanaf het eerste moment. Ze leren hoe ze hun kind moeten voeden met de juiste middelen. Daarna wordt de aandoening operatief verholpen. Die operaties worden uitgevoerd door gespecialiseerde teams.

Gedurende het hele proces blijft TESS Unlimited de kinderen en hun ouders volgen. Kinderen krijgen logopedie, ze moeten bijvoorbeeld leren praten door hun mond en niet door hun neus. Waar nodig krijgen ze ook psychologische steun, mentale zorg en begeleiding voor hun ouders.

Kaart Guatemala Het Liliane Fonds in Guatemala

Guatemala is een van de armste landen van Latijns-Amerika. Van de 15 miljoen inwoners bestaat bijna de helft uit inheemse bevolkingsgroepen. Hun bestaan onder de armoedegrens heeft ook tot gevolg dat het percentage mensen met een handicap hoog is – armoede is wereldwijd de grootste veroorzaker van handicaps.

Help jij ook mee om de toekomstkansen van kinderen met een handicap in Guatemala te verbeteren?

Steun kinderen zoals Juan