Alidou met moede

Met geduld versterkt de kracht van Alidou

Alidou (4) uit Kameroen stond lang stil in zijn ontwikkeling. Door de aandacht en toewijding van Leroy komt hij steeds meer in beweging.

Door een aangeboren hersenbeschadiging (cerebrale parese) had hij vrijwel geen controle over zijn lichaam. Ook zijn mentale ontwikkeling bleef achter. Zijn moeder Hajara wist niet wat er met haar zoon aan de hand was of wat ze kon doen.

En Hajara had al zoveel zorgen. Met haar man en hun zeven kinderen was ze hun dorp ontvlucht, weg van de burgeroorlog die daar woedt. Hun huis en alles wat ze bezaten, waren ze kwijt. In een veiliger deel van Kameroen begon het gezin opnieuw. Terwijl haar man elders werk zocht, lag de zorg voor de kinderen bij Hajara. Nog steeds zonder steun voor Alidou.

Zorg en ondersteuning

Totdat Leroy het gezin onlangs opmerkte. Hij is medewerker van de lokale partnerorganisatie van het Liliane Fonds, Cameroon Baptist Convention Health Services (CBCHS). Leroy volgt bij CBCHS een opleiding om kinderen met een handicap en hun gezinnen te begeleiden. Hij heeft oog en oor voor de zorgen van ouders, geeft advies en organiseert de juiste zorg en ondersteuning.

“Bij onze eerste ontmoetingen was Hajara erg somber”, zegt Leroy. “Dat zie ik vaker bij ouders van kinderen met een handicap. Ze geloven dat er nooit iets zal verbeteren voor hun kind. Dan luister ik, laat hen hun verhaal vertellen, houd een open geest.”

“Eerst richtte ik me op Hajara, zodat ze de situatie van Alidou zou accepteren. Daarna startte ik met therapie op maat voor Alidou.” Die aanpak werkte. Hajara: “Leroy legde uit wat de oorzaak is van de handicap. Ik zie Alidou veranderen, hij tilt nu zijn hoofd op als ik hem roep. En hij beweegt zijn handen en vingers steeds meer.”

Meer controle

Langzaam maar zeker krijgt Alidou meer controle over zijn lichaam. “Met Alidou heb je veel geduld nodig”, zegt Leroy “Verandering gaat langzaam, maar alle vooruitgang is waardevol. Zelfs als hij maar één vinger leert strekken is dat al iets.” Hoe dan ook kan Alidou rekenen op de steun van Leroy. En op de liefde van zijn moeder en broertjes en zusjes, die leerden omgaan met zijn handicap.

Van kussens maakt Leroy een zitje waarin Alidou rechtop kan zitten. Zijn zusje moedigt hem aan nog verder te gaan: “Sta op Alidou, ga lopen!” Hajara hoopt dat het hem ooit lukt. “Maar ook als het niet lukt, ik houd van hem.”

Zorgkompas

Leroy volgt een van de nieuwe revalidatieopleidingen die we met CBCHS ontwikkelden in het traject Zorgkompas. Met financiële ondersteuning van AFAS Foundation brengen we de revalidatiezorg in Kameroen naar een hoger niveau.

Lees alles over Zorgkompas

Help jij ook mee om de toekomstkansen van kinderen met een handicap in Kameroen te verbeteren?

Steun kinderen zoals Alidou