Francis lacht

Francis groeit elke dag dankzij de juiste hulp

Francis (2) uit de Filippijnen

Francis is bijna 3 jaar oud. Zijn moeder heeft grote dromen voor hem: later wordt hij het hoofd van een bloeiende onderneming in vruchtensapjes. Hij gaat het ver schoppen. Dat Francis het syndroom van Down heeft, beperkt de toekomstdromen van moeder Liwayway niet.  

Tegelijkertijd maakt ze zich toch ook vaak zorgen om die toekomst. Want Francis begon met een grote achterstand aan het leven.  

Toen Francis nog maar drie maanden oud was werd de diagnose ‘syndroom van Down’ vastgesteld. Zijn moeder kon het nieuws moeilijk accepteren. “Het was pijnlijk. En frustrerend, want ik had zo veel vragen, net als mijn man. 

Maar Liwayway en haar man zaten niet bij de pakken neer. Ze bezochten specialisten in verschillende ziekhuizen. Via onderzoeken werd goed in kaart gebracht wat Francis nodig had om zich goed te kunnen ontwikkelen. En via vrienden kwamen ze in contact met KAISAKA, een partnerorganisatie van het Liliane Fonds. 

Bekijk het verhaal van Francis

De steun die Francis ontvangt

Francis bezoekt nu regelmatig het centrum van KAISAKA voor fysio-, ergo- en spraaktherapie. Hij kreeg ook extra voeding. En na onderzoek door de oogarts draagt Francis nu een blits blauw brilletje.  

Die brede ondersteuning en vroeg stimulatie maken een wereld van verschil voor hem. Hij kan nu oogcontact maken, zelf zijn schoenen aan- en uitdoen, zelfstandig eten en zijn tanden poetsen. Ook zijn ouders kregen intensieve coaching en training. Ook hun zorgen kregen aandacht. “Dat hielp ons om hem te accepteren, precies zoals hij is. Hij is altijd vrolijk en de lieveling van de mensen in de buurt”, zegt Liwayway. “We voelen ons gezegend met Francis.” 

Kaart Filippijnen Het Liliane Fonds in de Filippijnen

De Filippijnse regering vindt dat iedereen naar school moet. Ook kinderen met een handicap. Voorlopig zijn hun mogelijkheden echter nog verre van gelijk. Het Liliane Fonds werkt in de Filippijnen samen met de NORFIL Foundation als Strategische Partnerorganisatie. NORFIL zet zich in voor de rechten van kinderen die om welke reden dan ook extra kwetsbaar zijn.

Geef kinderen met een handicap een goede start

Steun kinderen zoals Francis